Sastaće se, prvi put od početka rata?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao bi da se nađe za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Po prvi prvi put od početka rata u Ukrajini, predsednik Ukrajine i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov mogli bi da se nađu "oči u oči", na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prema poslednjim informacijama, Zelenski bi u sredu trebalo da govori na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, što znači da će tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Teme:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija imaće dvonedeljni samit na teme koje su brojnije, nestabilnije i teže rešive nego pre bilo kog drugog zasedanja: ruski rat u Ukrajini, smrtonosne poplave u Libiji, višestruki državni udari na afričkom kontinentu, ekonomsko finansiranje severa i juga, nasilna kriza na Haitiju i klimatske promene.

Zelenski prvi put od početka rata prisustvuje događaju u Njujorku.

U Njujork je stigao u ponedeljak popodne sa suprugom Olenom.

On je kazao da će "članicama UN-a izneti konkretan predlog kako učvrstiti načelo teritorijalne celovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju".

Prema trenutnim informacijama, američki predsednik će biti lider najvišeg ranga koji predstavlja jednu od država članica Saveta bezbednosti sa pravom veta u tom telu, nakon što je saopšteno da će Riši Sunak biti prvi britanski premijer koji će u periodu dužem od decenije preskočiti zasedanje Generalne skupštine, dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da nije u mogućnosti da prisustvuje zbog gustog rasporeda.

Podsetimo, u Njujorku danas počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da među glavnim temama budu klimatske promene i rat u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu