Zemlja od koje su svi "prepisali" sada je u panici: Deca ne znaju ni da čitaju, ni da pišu

Švedska, predvodnik u uvođenju novih tehnologija u škole, vraća se tradicionalnim obrazovnim metodama s naglaskom na štampane knjige.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, odlućeno je da se vrati čitanje i vežbanje pisanja, uz smanjenje upotrebe tableta i digitalnih alata.

Političari i stručnjaci izrazili su zabrinutost da je prekomerna digitalizacija, uključujući uvođenje tableta u predškolske ustanove, dovela do opadanja osnovnih veština učenika, piše AP.

Švedska ministarka prosvete Lota Edholm, koja je u vladi desnog centra preuzela dužnost pre 11 meseci, izjavila je da je učenicima potrebno više udžbenika i da su štampane knjige važne za njihovu edukaciju, prenele su Novosti.

Ministarka je objavila da vlast želi da poništi odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji postanu obvezni u predškolskim ustanovama.

Planiraju da idu i korak dalje i da potpuno prekinu digitalno učenje za decu mlađu od šest godina, saopštilo je ministarstvo.

Stručnjaci za obrazovanje ističu da su neki problemi s učenjem mogli da nastanu zbog mera uvedenih tokom pandemije korona virusa, ali naglašavaju i da prekomerno korišćenje uređaja s ekranima tokom školskih sati može da prouzrokuje zaostajanje mladih u osnovnim predmetima.

“Postoje jasni naučni dokazi da digitalni alati ometaju, a ne poboljšavaju učenje učenika", saopštio je Karolinska Institut prošlog meseca komentarišući dotadašnju nacionalnu obrazovnu strategiju koja je naglasak stavljala na digitalizaciju nastave.

"Institut veruje da se fokus treba vratiti na sticanje znanja putem štampanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umesto iz uglavnom besplatnih digitalnih izvora koji nisu provereni", rekli su iz Instituta.

UNESKO je takođe uputio “hitan poziv za prikladnu upotrebu tehnologije u obrazovanju”.

U izveštaju podstiču zemlje da ubrzaju internetske veze u školama, ali istovremeno upozoravaju da tehnologija u obrazovanju treba da se implementira tako da nikada ne zameni nastavu uživo pod vođstvom nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu