Rusija "pada" 2025?

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kirilo Budanov izjavio je da je spori tempo napredovanja ukrajinskih trupa odraz realnosti.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U intervjuu za "Ekonomist" kaže da ne razume one koji su predviđali brzi kolaps ruskih trupa.

"Kontraofanziva je u toku. Ukrajina još ima vremena. Ima više od mesec dana pre nego što počne sezona lošeg vremena i to je činjenica", kaže Budanov.

On tvrdi da je prva odbrambena linija ruskih snaga na jugu Zaporožja na nekim mestima probijena i da bi operacija prekida kopnenih veza sa Krimom mogla da se izvede pre zime.

"Suprotno onome što izjavljuju iz Ruske Federacije, oni nemaju apsolutno nikakve strateške rezerve", tvrdi Budanov.

Dodaje da je broj ljudi "jedina očigledna prednost koju Rusija još ima u odnosu na Ukrajinu". "Ljudski resursi u Rusiji su, relativno govoreći, neograničeni. Kvalitet je nizak, ali je količina dovoljna", kaže Budanov.

Navodi da se ruski resursi iscrpljuju, te da će ruska ekonomija izdržati samo do 2025. "Protok oružja će presušiti 2025. godine, a možda i ranije", kaže Budanov, iako ne postoje dokazi za tu njegovu tvrdnju.

On svoju ocenu temelji na susretu ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una. "Ako je sve u redu i Rusija ima dovoljno resursa, zašto ih traže po celom svetu? Odgovor je očigledan, nema više šta da se izvlači", tvrdi Budanov, iako Ukrajina otvoreno moli za oružje širom sveta.

Priznaje da Kijev rizikuje da izgubi i sopstvene resurse.

"Zavisni smo od spoljnih igrača. Rusija uglavnom zavisi samo od sebe", priznaje ipak Budanov u intervjuu za "Ekonomist", a prenosi Raša tudej Balkan, dodajući da je dug rat opasan za Ukrajinu, jer ne iscrpljuje samo domaće resurse, već i resurse ukrajinskih zapadnih prijatelja.

Pojedini ukrajinski zvaničnici ocenjuju da bi isporuke municije uskoro mogle da presahnu, što bi dovelo do prekida vojnih operacija, piše "Ekonomist".

Budanov pak kaže da ima dobre informacije o političkoj situaciji na Zapadu.

"Još je apsolutno neizvesno koliko dugo će Zapad biti u stanju da održava dovoljne količine resursa za nas. Skladišta u zapadnim zemljama nisu potpuno prazna, bez obzira šta ko kaže", navodi Budanov.

Ističe da postoje tri glavna cilja za novu ukrajinsku kampanju dronovima protiv Rusije: iscrpiti ruske sisteme protivvazdušne odbrane, onemogućiti vojni transport i oštetiti vojne proizvodne pogone.

"Želimo da ih izvučemo iz njihove zone komfora. Sekundarni cilj je psihološki, uništenje osećaja mira među stanovništvom i remećenje normalnih ekonomskih procesa u Rusiji. Zatvaranje velikih aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, na primer, postalo je skoro svakodnevna pojava", tvrdi Budanov.

Dodaje da njegove snage ne krše pravila ratovanja, iako postoje dokazi da to nije tačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu