Tanja Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana

Tanja Fajon izjavila da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU u Toledu biti reči o proširenju na Zapadni Balkan do 2030.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh
Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh

Ministarka spoljnih poslova Slovenije je tom prilikom poručila da zemlje regiona imaju veliku priliku da budu spremne da se pridruže EU.

"Pozvaću ministre da se potrudimo i razgovaramo o proširenju na taj region, pozvaću ih da učinimo nešto više da završimo proširenje na zapadni Balkan", rekla je Tanja Fajon novinarima uoči sastanka u Toledu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu