Hladan tuš i za Srbiju

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenio da je najava Šarla Mišela o mogućem proširenju do 2030. dobrodošla, ali da to nije pitanje datuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Komentarišući izjavu Mišela da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, Varhelji je rekao da je Evropska komisija uvek bila spremna da iznese bilo koji predlog koji bi do toga doveo.

"Ako je ovo poruka Evropskog saveta da želi da se konačno uključi i napravi veliki skok kako bi došlo do proširenja, to su dobrodošle vesti. Mislim da pitanje proširenja nije pitanje datuma, već pitanje volje i ispunjenja preduslova sa strane EU, ali i sa strane zemalja partnera na zapadnom Balkanu ili tri kandidata za članstvo", poručio je Varhelji u izjavi pred početak neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu.

Dodao je da je Evropska komisija spremna da iznese svaku vrstu predloga da bi do toga došlo, što će se videti već na neformalnom samitu u Granadi u Španiji, početkom oktobra.

"Tada nameravamo da damo sadržajne predloge, uključujući mapu puta, koji će ubrzati ne samo institucionalnu već i stvarnu integraciju naroda i ekonomija u EU. Da bi to postalo stvarnost, treba da nastavimo da napredujemo i donesemo svaku odluku koja se može doneti, bez obzira na to koliko je mala ili koliko je velika", naveo je Varhelji.

Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu