Čovečanstvo u strahu: Spremite se, dolaze valkire VIDEO

Američke vazduhoplovne snage razvile su novu vrstu drona veličine malog aviona koji će moderno ratovanje uvesti u novu dimenziju zastrašujućeg.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nova letelica "XQ-58A valkire" nije samo bespilotna nego njom u potpunosti upravlja veštačka inteligencija, pa je sposobna potpuno samostalno da obavlja niz različitih borbenih zadataka.

Te valkire samostalno će donositi odluke u vazdušnim bitkama, koordinirati se, detektovati ciljeve i uništavati ih, ili pak obavljati sofisticirane izviđačke ili obaveštajne operacije.

Činjenica da je nova serija eksperimentalnih dronova, kojima upravlja veštačka inteligencija, već uzletela bok uz bok s najnaprednijim američkim borbenim avionima govori nam da budućnost ratovanja stiže brže nego je bilo ko očekivao, ali i potvrđuje činjenicu da će se ratovi budućnosti hipotetički moći voditi bez ljudi, možda čak bez kompletnog čovečanstva, što bi bio najcrnji mogući scenario iz trećerazredne holivudske distopije.

"U suštini, bespilotna letelica sledeće generacije valkira je prototip za ono za što se američke vazduhoplovne snage nadaju da može postati moćan dodatak njihovoj floti tradicionalnih borbenih aviona, dajući ljudskim pilotima roj vrlo sposobnih robota pratilaca za raspoređivanje u borbi. Njegova misija je da spoji veštačku inteligenciju i njene senzore za prepoznavanje i procenu neprijateljskih pretnji, a zatim, nakon što dobije potvrdu od ljudi, da krene u ubistvo", objašnjava Njujork tajms i predstavlja prva iskustva borbenog pilota F-15, majora Rosa Eldera (34), koji otkriva:

"Vrlo je čudan osećaj… Letim uz krila nečega što samo donosi odluke. I to nije ljudski mozak".

U osnovi pojava višenamenskih borbenih dronova otkriva kako američke oružane snage razmišljaju o budućnosti ratovanja.

Očigledno je da razmatraju dalekosežne odluke koje će predodrediti funkcionisanje enormnog odbrambenog ekosistema Pentagona – ogromnih kompanija s ugovorima za proizvodnju oružja i opreme za vojsku koji uz sebe vezuju celi niz podizvođača, što u proizvodnji, što u nauci.

Ključna je promena uloge čoveka u budućim sukobima, a već se postavljaju pitanja kakve bi mogle biti posledice grešaka veštačke inteligencije ako su dosadašnja iskustva s napadačkim dronovima prerasla u američki nacionalni skandal zbog velikog broja civilnih žrtava.

Postojećim dronovima napadane su različite mete – od vojnih do terorističkih – a tim dronovima na osnovu obaveštajnih podataka upravljaju ljudi, koji su donosili ključne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 643 idi na stranu