Ramafosa i Si Đinping razgovarali o mirovnom planu za Ukrajinu

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa obavestio je kineskog predsednika Si Đinpinga o predstojećoj poseti afričkih lidera Rusiji i Ukrajini.

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

18:34

Ramafosa i Si Đinping razgovarali o mirovnom planu za Ukrajinu
Foto: Profimedia

U saopštenju se navodi da je Ramafosa rekao Siju da uvažava mirovni plan za Ukrajinu koji je predložila Kina, kao i da afrički lideri podržavaju mirovne inicijative, preneo je Rojters.

Si je pohvalio mirovnu inicijativu afričkih zemalja i upozorio da sukob u Ukrajini odnosi živote civila, ali i otežava snabdevanje Afrike hranom.

Kineski državni emiter javio je da su dvojica lidera razgovarala telefonski u petak.

Pojavili su se razni mirovni predlozi za okončanje rata, a Ukrajina ostaje pri stavu da se sve ruske trupe moraju povući sa ukrajinskih teritorija kao uslov za postizanje mira.

Ramafosa je 16. maja objavio afrički mirovni plan koji su podržali i lideri Senegala, Ugande, Egipta, Konga i Zambije.

Južna Afrika saopštila je da razmatra pravne opcije ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin, za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, prisustvuje samitu BRIKS-a koji će biti održan u Južnoj Africi u avgustu.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu, a Južna Afrika bi, kao članica MKS, bila dužna da ga uhapsi ukoliko bude prisustvovao samitu u Johanesburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: