Odobren predlog: Francuska planira da špijunira građane

Francuski Senat odobrio je predlog zakona koji bi vlastima omogućio da špijuniraju ljude uz pomoć mikrofona i kamera instaliranim na laptopovima i telefonima.

Izvor: RT.rs

Subota, 10.06.2023.

18:54

Odobren predlog: Francuska planira da špijunira građane
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

To bi činili bez dozvole ili znanja korisnika.

"Figaro" piše da bi se takve metode koristile za nadzor pojedinaca za koje se sumnja da su umešani u određene vrste kriminala, uključujući "terorizam, delikvenciju i organizovani kriminal". Međutim, i pored pomenutih ograničenja, veliki deo opozicije izrazio je ozbiljnu zabrinutost, a predlog zakona već je prošao prvo glasanje u Senatu.

Gi Benaroš iz Zelene stranke poručio je da nove mere ostavljaju "otvorena vrata širokom nadzoru" u Francuskoj.

Jedna nevladina organizacija koja se bavi borbom za digitalne slobode "izrazila je užasnutost" zbog toga što bi zakon pretvorio svaki uređaj u digitalnog "doušnika".

Da situacija bude još gora, zakon sadrži i odredbu kojom država dobija ovlašćenje da koristi geolokacijske podatke na digitalnom uređaju, kako bi mogla da prati kretanje pojedinaca. Senat je, navodno, primenio amandman koji predviđa da se takvo ovlašćenje može primeniti samo na osobe za koje se sumnja da su počinile krivično delo za koje bi mogli da dobiju deset ili više godina zatvora.

Međutim, ovo nije prvi put da francuske vlasti pokušavaju da naruše digitalnu privatnost građana, daleko od toga. Vlada je za vreme pandemije virusa korona pokušala da nagovori kompanije "Gugl" i "Epl" da ukinu pojedine mere zaštite privatnosti, kako bi se pojačao nadzor države.

Uprkos protivljenju 38 grupa civilnog društva, Narodna skupština Francuske nedavno je odobrila korišćenje algoritamskog video nadzora tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, u nadi da će pomoći brzom otkrivanju "terorističkih aktivnosti ili ozbiljnih povreda bezbednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: