Šta se dešava u britanskom parlamentu? Džonson nije jedini

Najdžel Adams treći je poslanik konzervativaca koji je podneo neopozivu ostavku u britanskom parlamentu u poslednja dva dana.

Izvor: Sputnjik

Subota, 10.06.2023.

18:51

Šta se dešava u britanskom parlamentu? Džonson nije jedini
Foto: EPA-EFE/ WILL OLIVER

Posle Borisa Džonsona, koji je podneo ostavku zbog istrage afere „Partigejt“, usledile su i ostavke još dvoje poslanika konzervativaca, Džonsonovog bliskog saveznika Najdžela Adamsa i poslanice Nadin Doris.

Adams, koji je poslanik od 2010, nije svoju ostavku doveo u vezu sa Džonsonovom, već je na Tviteru objavio da je njegova stranka u petak izabrala „odličnog novog kandidata za poslanika“.

I Nadin Doris, koja je takođe podnela ostavku posle Džonsona, važi za bliskog saveznika nekadašnjeg britanskog premijera.

Bivši britanski premijer Boris Džonson povukao se juče sa mesta člana parlamenta zbog postupka koji protiv njega vodi parlamentarni Odbor za privilegije, zbog navoda da je u maju 2022. godine, kada je u Velikoj Britaniji uveden lokdaun, pozivao goste na zabave u rezidenciju u Dauning stritu.

Britanski mediji navode da će tako biti održani međuizbori u tri okruga koje zastupaju ovo troje poslanika, što je prvi takav slučaj otkako su konzervativci postavili Rišija Sunaka za premijera.

Takođe, oni će biti održani godinu i po dana pred redovne parlamentarne izbore u Britaniji koji su zakazani za januar 2025.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: