Preti nuklearna katastrofa? "Mine su postavljene, biće gore od Černobilja"

Ruski vojni inženjeri postavili su eksploziv u hemijskoj fabrici na Krimu, i to tačno pored velikog rezervoara s otrovnom kiselinom, javljaju ukrajinski mediji.

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

15:23

Preti nuklearna katastrofa?

Oleksandr Prokudin, šef vojne službe Hersonska oblasti kog je imenovala Ukrajina, nedavno je upozorio da bi detoniranje eksploziva dovelo do katastrofe gore od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj 1986. godine, piše Kyiv Post.

Ukrajina je ove nedelje okrivila Moskvu za uništavanje brane u Novoj Kahovki, gradu u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, što je uzrokovalo velike poplave i evakuaciju na hiljade civila. S druge strane, zvaničnici Kremlja rekli su da je Ukrajina sabotirala branu.

Ukrajinski vojni analitičar Roman Svitan rekao je da bi Rusi mogli da aktiviraju eksploziv u fabrici Krimski Titan, u gradu Armiansku pod ruskom okupacijom, ako budu u strahu od ukrajinskog napada.

"Postrojenje je već potpuno minirano, uključujući rezervoare sa kiselinom, hlorom i reagensima", rekao je Svitan za Kyiv Post.

"Nedavno su tamo počeli da postavljaju eksploziv, jer su videli da Oružane snage Ukrajine mogu da pređu reku Dnjepar i napadnu Armiansk. Dizanje Krimskog Titana u vazduh biće korisno za Ruse u vojnom smislu, budući da hemijska isparavanja mogu da uspore kretanje ukrajinske vojske", dodao je on.

U videu objavljenom 2. juna na Telegramu, Prokudin je upozorio da bi usled eksplozije u Krimskom Titanu "hiljadu tona otrovnih materija bilo ispušteno u atmosferu" što bi izazvalo incident "gori od Černobilja".

"Stanovnici Krima i najmanje sedam drugih ukrajinskih oblasti biće pogođeni, kao i Turska, ali i sama zemlja agresor", rekao je Prokudin.

Fabrika Krimski Titan nekad je bila jedan od najvećih istočnoevropskih proizvođača pigmenta titanijumovog dioksida, hemikalije koja se koristi u bojama, kremama za sunčanje, lekovima i bojama za hranu. Međutim, Evropska unija je prošle godine zabranila upotrebu titanijum-dioksida kao dodatka hrani iz straha da bi mogao da bude kancerogen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: