"SAD pumpaju svoje štićenike novim smrtonosnim oružjem, ne zanima ih rešenje sukoba"

Američka administracija nema nameru da traži diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini i nastavlja da šalje oružje kijevskoj vladi.

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

14:45

Foto: Profimedia

To je izjavio ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov, komentarišući najnoviji paket američke vojne pomoći.

"Sjedinjene Države nastavljaju da svoje štićenike pumpaju novim smrtonosnim oružjem. Izdvajanje tako impresivnih finansijskih sredstava za ove svrhe dokazuje jedno: Vašington ne namerava da traži načine za diplomatsko rešenje sukoba", izjavio je Antonov, prenosi TASS.

Dalje je rekao da zvaničnici sadašnje vašingtonske administracije "nisu učinili ništa da dovedu režim Zelenskog za pregovarački sto."

"Naprotiv, SAD guraju svoje marionete da nastave da žrtvuju ljudske živote zarad suludog cilja – da nanesu 'strateški poraz' Rusiji. Nemoguće je da Vašington odustane od ovog zadatka. U pitanju je reputacija rukovodstva zemlje koje je izabralo put rata, a ne diplomatije", nastavio je Antonov.

Prema njegovim rečima, "lokalnim jastrebovima ne smeta to što se milijarde dolara poreskih obveznika ne troše u korist američkih građana, već se spaljuju na frontu".

Kako je naveo, novac nestaje u crnoj rupi korupcije, šverca i kijevskih prevarantskih šema, a Sjedinjenim Državama postaje sve teže da to zataškaju.

Antonov smatra da vraćanje mira u Ukrajinu nije u planu vašingtonskih stratega, čiji je prioritet, lobiranje za interese vojnoindustrijskog kompleksa.

"Svakog dana stižu izveštaji iz ratne zone da su fragmenti američkih projektila ubili ili osakatili ljude. Municija proizvedena u SAD eksplodira u stambenim oblastima, pretvarajući gradove u ruševine koje se dime", istakao je ruski diplomata.

Novi paket vojne pomoći

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je u petak još jedan paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 2,1 milijardu dolara.

Prema objavama Pentagona, sistemi protivvazdušne odbrane i municija biće kupljeni od proizvođača ili partnera i isporučeni u Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: