Desantis kritikovao optužnicu: Dvostruki standardi, zašto Hilari Klinton nije krivično gonjena?

Guverner Floride Ron Desantis kritikovao je optužnicu protiv rivalskog kandidata u Republikanskoj stranci Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.06.2023.

08:22

Desantis kritikovao optužnicu: Dvostruki standardi, zašto Hilari Klinton nije krivično gonjena?
Foto: Epa/GEERT VANDEN WIJNGAERT

On je rekao da postoje dvostruki standardi prilikom podizanja optužnica.

Američko tužilaštvo otpečatilo je optužnicu po 37 tačaka protiv Trampa u petak, optužujući bivšeg predsednika SAD da je izložio opasnosti neke od najosetljivijih bezbednosnih tajni nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine, preneo je Rojters.

"Smatram da mora da postoje pravosudni standardi u ovoj zemlji", rekao je Desantis u petak na konvenciji u gradu Grinzboro u Severnoj Karolini.

On je osudio, kako je rekao, zloupotrebu državnih agencija, iako nije pomenuo Trampa imenom.

"Hilari Klinton je imala mejlove. Da li postoje različiti standardi kada je reč o državnoj sekretarki iz redova Demokratske stranke i bivšeg republikanskog predsdnika", zapitao je Desantis.

HIlari, koja je bila državni sekretar u vreme mandata Baraka Obame, izašla je na izbore protiv Trampa 2016. godine, a tokom kampanje suočavala se sa pitanjima o načinu na koji je upravljana poverljivim materijalima nakon što je do javnosti dospela informacija da je slala mejlove i preko privatnog, neobezbeđenog servera, što je kažnjivo.

Istragom Stejt departmenta utvrđeno je da nema dokaza o namernom pogrešnom rukovanju poverljivim podacima. FBI je ocenio da je Hilari bila "neoprezna", ali nije preporučio krivično gonjenje.

Tramp se, međutim, suočava sa 37 tačaka optužnice, uključujući i nedozvoljeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zavera da se opstruiše pravda, nakon što je napustio Belu kući, sudeći prema dokumentima saveznog suda objavljenim u petak.

Republikanci tvrde da je istraga protiv Trampa, koji će pokušati da pobedi Džozefa Bajdena na izborima 2024. godine, politički motivisana. Međutim, Bajden i vodeći američki zvaničnici rekli su da je ministarstvo pravde potpuno nezavisno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: