Vojska neutralisala teroriste

Ekstremisti grupe Al Šabab preuzeli su odgovornost za napad na restoran u Mogadišu, prestonici Somalije, u kojem je ubijeno najmanje sedam osoba.

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

08:30

Vojska neutralisala teroriste
EPA-EFE/STRINGER

Napad na popularni restoran u hotelu na plaži dogodio se u prepodnevnim časovima u petak.

"Bezbednosne snage su uspešno neutralisale militante Al Šababa odgovorne za teroristički napad na hotel 'Perl Bič' u Mogadišu. Veliki broj civila spasen je tokom operacije", saopštila je Somalijska državna agencija na Tviteru.

Novinska agencija objavila je fotografije vojnika u restoranu kako intervenišu. Jedan vojnik je stajao pored staklenih vrata, na kojima se videla rupa od metka, dok su pored njega bile sandale i kantica za pesak.

Konobar u obližnjem restoranu Husein Mohamed rekao je za Rojters da je čuo eksploziju, nakon koje je usledila pucnjava kada je napad počeo.

"Cela oblast je opkoljena bezbednosnim snagama", rekao je on.

Direktor Hitne pomoći Abdikadir Abdirahman rekao je da je ta služba dosad primila sedam ranjenih osoba. Al Šabab je teroristička grupa povezana sa Al Kaidom.

"Mudžahedini su uspeli da uđu u 'Perl Bič' i da drže kontrolu", navela je ta teroristička grupa u saopštenju.

U novembru, Al Šabab je napao još jedan hotel u Mogadišu, a tada je ubijeno devet ljudi. Al Šabab je kontrolisao veliki deo Somalije, pre nego što su su potisnuti u kontraofanzivi vladinih snaga.

Međutim, teroristi su i dalje sposobni da pokrenu opasne napade na vladu, vojsku i komercijalne centre. U maju, borci Al Šababa napali su bazu na oko 130 kilometara od Mogadiša, u kojoj se nalaze mirovnjaci iz Ugande, i tada su ubili 54 vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: