"Ako Kurti nastavi da se opire... Situacija može da eskalira"

SAD i EU su u pravu kada traže od Vlade Kosova da povuče svoju policiju iz opštinskih zgrada, navode iz Međunarodne krizne grupe.

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

22:02

Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

SAD i EU su u pravu kada traže da novoizabrani gradonačelnici budu samo administratori koji rade sa alternativnih lokacija, navode iz nevladine organizacije Međunarodna krizna grupa, prenosi Gazeta ekspres.

"Ako se to postigne i ako se situacija smiri, Kosovo bi trebalo da organizuje nove izbore u ove četiri opštine, i da se uspostavi lokalna predstavnička vlast“, navode iz te NVO.

Međutim, Međunarodna krizna grupa smatra da će Srbi bojkovati izbore, ukoliko nema ustupaka Prištine. Navode da, kako bi se to sprečilo, ptreban je "gset" kosovske vlade u vidu formiranja ZSO.

"Srbi će verovatno bojkotovati izbore bez daljih ustupaka Prištine, o čemu se mora pregovarati. Ovo poziva na oživljavanje dijaloga koji vodi EU. Glavni uslov, neophodan da bi se obezbedilo učešće Srba na izborima i oživeli razgovori, jeste kredibilan gest Kurtijeve vlade kada je u pitanju autonomija, kao što je opredeljenje da je Kosovo spremno da promeni zakonodavstvo i ustav. Od toga, ako je potrebno stvoriti Zajednicu opština sa srpskom većinom. Imajući to u vidu, Srbi sa severa mogu da urade svoj deo posla tako što će se vratiti u kosovske institucije koje su napustili u novembru 2022. i da Beograd sprovede svoja obećanja da će normalizovati odnose sa Prištinom", poručuju iz organizacije.

Međunarodna krizna grupa navodi da ako premijer Aljbin Kurti nastavi da se opire zahtevima međunarodne zajednice, situacija može da eskalira, i da bi EU i SAD trebale da preispitaju svoje stavove.

"Ali Kurti, snažan lider koji oseća da ima ljude iza sebe, možda neće biti voljan da preduzme te korake, bez obzira na posledice po odnose njegove zemlje sa njegovim dugogodišnjim pristalicama. Iako mu popularnost daje mogućnost da rizikuje kada drugi ne mogu, za sada ne pokazuje sklonost ka tome. Ako nastavi da se opire ovim merama – a to bi trebalo da pokažu naredni meseci – Srbija i Kosovo bi se mogli naći u opasnoj eskalaciji. To bi, zauzvrat, zahtevalo od SAD i EU da preispitaju svoje prioritete za dva suseda – fokusiranje na upravljanje krizom, traženje trajnog rešenja kosovsko-srpskog spora i odlaganje za bolja vremena. Neposredni zadaci bi tada bili zaštita manjina, kosovskih Srba i albanskih seljana u područjima sa srpskom većinom, i guranje Kosova i Srbije ka drugim projektima, kao što su unutrašnje reforme“, dodaju iz Međunarodne krizne grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: