Laban: KFOR u opštine neće pustiti nikoga dok ne dođu legitimni predstavnici

Politički analitičar Miloš Laban izrazio je danas uverenje da KFOR neće pustiti nikoga da uđe u zgrade opština na severu Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs
FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs

To se neće desiti dok ne dođu legalni i legitimni predstavnici koje izabere srspka većina, rekao je Laban.

"Druga opcija je najava od nekih drugih predstavnika sa zapada da će, ako se to ne desi, KFOR direktno preuzeti upravu na severu KiM, čime bi se situacija vratila u vreme iz Kumanovskog sporazuma, što znači da nema nikakve države Kosovo ni njihovih ministara", izjavio je Laban za Tanjug.

Kako kaže Laban, specijalne jedinice tzv kosovske policije, čije povlačenje sa severa KiM traže Srbi, nemaju nikakav pravni status i formirane su mimo onoga što je potpisano u Briselu.

"Oni su formirani mimo toga što je potpisano u Briselu, jer ta sporazum ne predviđa nikakve specijalne jedinice jer još uvek je tu KFOR i za te specijalne zadatke", ocenio je Laban.

Prema njegovim rečima, suština Briselskih sporazuma je da Srbi uđu u sistem dok ne dođe do formiranja ZSO.

"Zato su Srbi konačno rekli dosta posle 10 godina, nećemo više da se igramo, ili ćete ispoštovati Briselski sporazum koji je Republika Srbija do tančnina ispoštovala", objasnio je Laban.

Na pitanje da li Srbima treba da smeta to što se nova baza turskog kontigenta KFOR-a zove "Sultan Murat", odgovorio je odrečno.

"Svaka državna kao što je Turska ima svoj nacionalni interes, mi naravno imamo svoje nacionalne interese. Ako se negde poklapaju ti nacionalni interesi, zašto bi mi bili gadljivi prema nazivima iz njihove istorije, koji oni potenciraju, ali naravno treba da branimo naše pravo na našu istoriju, na ono što predstavlja naš oslonac", naveo je Laban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu