Moskva: "Cilj Zapada..."

Zapad tobože osuđuje kosovske vlasti za raspirivanje konflikta, a zapravo pokušava maksimalno da udalji Srbiju od Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/FreshStock
Ilustracija: Shutterstock/FreshStock

To je izjavila portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Posrednici iz Vašingtona i Brisela su se aktivirali u pokušaju da izbegnu novi krug tenzija u regionu. Kao i pre, to žele da postignu isključivo na račun Srba. Tobože osuđujući kosovske 'vlasti' za raspirivanje sukoba i uvodeći protiv njih dekorativne 'sankcije', oni teže da nametnu Beogradu još jedan očigledno defektan rasplet. Zauzvrat nude ekonomsku pomoć, priliv investicija, jačanje vojne saradnje. Nema sumnje da se iza tih obećanja kriju planovi da se Srbija maksimalno odvoji od Rusije i drugih tradicionalnih partnera, da je nateraju da raskine strateško partnerstvo sa našom zemljom", saopštila je Zaharova.

Dodaje i da se primećuje izvesna stabilizacija situacije na severu KiM.

"Nasilje, koji je pokrenula Priština pod okriljem NATO vojnika, je ugašeno, ali glavni uzroci zaoštravanja nisu otklonjeni, a Zapad nije izveo prave zaključke", ocenila je Zaharova.

S tim u vezi, Moskva poziva Zapad da prestane sa destruktivnim pristupom pitanju rešavanja kosovskog problema, „da prestane da pomaže privremenim institucijama samouprave u Prištini u njihovoj težnji da pretvore pokrajinu u etnički čistu teritoriju“.

„Ne postoji nikakva alternativa rezoluciji SB UN 1244. Bila kakva zamena tog temeljnog dokumenta nosi opasnost od produbljivanja krize sa nepredvidivim posledicama po bezbednost na Balkanu“, istakla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu