Totalni haos u državi: Zagadiće sve?

Građani Južne Koreje počeli su da prave zalihe soli i morske hrane, strahujući od planiranog ispuštanja kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u Fukušimi.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Uprava za ribarstvo obećala je da će mnogo pažljivije istražiti potencijalne znake povećane radioaktivnosti u solanama i potvrditi zabranu morskih plodova ulovljenih u blizini Fukušime.

Građani ipak kupuju mnogo više soli i morskih plodova nego što im je potrebno, strahujući da bi odluka Japana da pusti kontaminiranu vodu mogla da ugrozi njihovo zdravlje.

"Bojim se da bi ispuštanje kanalizacije moglo da zagadi (okean) i da dovede do zdravstvenih problema, ali i da podigne cene soli i morskih plodova", rekla je 67-godišnja Park Jang-sil, kupujući namirnice na pijaci u Seoul.

Dok su Seul i Tokio poslednjih meseci tražili korake da poprave veze poremećene istorijskim sporovima, plan Japana da ispusti više od milion tona kontaminirane vode iz uništene elektrane u Fukušimi ostao je veoma sporan za svog najbližeg suseda.

Više od 85 odsto građana Južne Koreje protivi se puštanju kontaminirane vode u Japan, prema majskom istraživanju Research Viev-a, a 70 odsto njih planira da konzumira manje morskih plodova ako Tokio uradi kako je najavio. Vlasnik prodavnice soli u Seulu Hjun Jong-gil rekao je da je saobraćaj poslednjih dana skočio "40 na 50 odsto", uprkos povećanju cena.

"U poslednje vreme imamo više kupaca nego obično i čini se da su mnogi zabrinuti zbog planiranog ispuštanja otpadnih voda", rekao je on.

Cijene morske soli bile su skoro 27 posto više u prvoj sedmici juna nego prije dva mjeseca, prema podacima Ministarstva okeana i ribarstva, koje je povećanje pripisalo lošim vremenskim prilikama i smanjenoj proizvodnji.

"Proizvođači su sve više zabrinuti zbog duge prolećne kišne sezone", navodi se u saopštenju ministarstva, objavljenom u utorak.

Morska so je bila popularna tema u petak na sajtu za onlajn kupovinu koji vodi državna Nacionalna federacija ribarskih zadruga. Korisnici pišu o kupovini velikih količina soli i pozivaju druge da slede njihov primer.

"Kupili smo morske alge i inćune na tri godine i veliku vreću soli", stoji u objavi na korejskom Tviteru.

Obim narudžbi soli i upita ograncima Nacionalne federacije poljoprivrednih zadruga u okrugu Sinan, poznatom po proizvodnji morske soli, skočio je skoro 27 odsto. Snažno rastu akcije proizvođača soli i morskih plodova. Cena akcija Insanage, kompanije specijalizovane za proizvode od soli, skočila je u sredu 28 odsto, a proizvođač konzervisane tune Sajo Seafood više od šest odsto.

Skok cena je podstaknut izveštajem japanskog javnog emitera NHK ranije ove nedelje da je podvodni tunel koji bi trebalo da ispušta ozračenu otpadnu vodu iz Fukušime u okean bio pun. Japan planira da do leta ispusti više od milion tona kontaminirane vode u more, koja je uglavnom korišćena za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu