Objavljen snimak: Uništeni su VIDEO

Rusija je ove nedelje objavila snimak koji potkrepljuje njenu tvrdnju da je njena vojska digla u vazduh neke od najmoćnijih ukrajinskih tenkova.

Izvor: index.hr

Petak, 09.06.2023.

17:08

Objavljen snimak: Uništeni su VIDEO
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Međutim, analiza AP-a je pokazala da se zapravo radi o uništenju traktora.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na Telegramu u utorak i saopštilo da se na njemu nalaze "videopisi uništavanja oklopnih vozila, uključujući tenkove Leopard".

Snimak je naširoko prikazala ruska televizija i portali koji navode da je snimljen helikopterom KA-52.

Šta je analiza pokazala?

Ali analiza AP-a pokazuje da se zapravo radilo o uništavanju poljoprivredne mehanizacije, tačnije prskalice i dva traktora (kombajna) korišćenih u žetvi. Naime, vozilo koje je pogođeno ruskom raketom ima četiri velika točka i postavljeno je visoko od zemlje. Tenkovi Leopard 2 su nisko postavljeni i imaju gusenice.

Pored toga, tenkovi na liniji fronta obično se kriju iza vegetacije ili zgrada i izlaze na otvoreno samo kada se spremaju da pucaju, rekla su dva stručnjaka za vojna vozila za AP. Bilo bi veoma neobično da tenkovi budu parkirani na otvorenom, gde su laka meta, rekli su oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: