Vojna pretnja? "Nećemo sedeti skrštenih ruku"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da diplomatija nije uspela da zaustavi Teheran u razvoju nuklearnih sposobnosti.

Izvor: Beta

Petak, 09.06.2023.

11:08

Vojna pretnja?
EPA-EFE/MARC ISRAEL SELLEM / POOL

On je dodao i da će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno da se brani od Irana.

Netanjahu je u intervjuu za Skaj njuz odbacio nastojanja SAD da se kriza reši samo dijalogom. "Ja ne mislim da će sama diplomatija delovati. Mislim da diplomatija može uspeti samo ako je udružena sa kredibilnom vojnom pretnjom ili voljom da se primeni vojna opcija ako zastrašivanje ne uspe", rekao je izraelski lider.

On je upozorio da je "Iran otvoreno posvećen uništenju, ponavljanju holokausta i uništavanju šest ili sedam miliona izraelskih Jevreja" i da se neće sediti skrštenih ruku i dopustiti Irancima da to urade.

"Ajatolasi misle da mogu da nam prete nuklearnim holokaustom. Oni greše. Mi ćemo uraditi sve što je potrebno da uradimo da se branimo", rekao je Netanjahu.

Premijer Izraela je takođe komentarisao spekulacije o potencijalnom mirovnom sporazumu sa Saudijskom Arabijom i rekao da je ta zemlja od vitalne važnosti i da postoje "velike mogućnosti za napredak mira u regionu".

"Mislim da bi to izmenilo istoriju", ocenio je Netanjahu, objasnivši da je Saudijska Arabija ne samo najuticajnija arapska zemlja u arapskom, već i muslimanskom svetu, te bi mir sa njom doprineo okončanju izraelsko-arapskog sukoba i pomogao rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Netanjahu je govorio i o demonstracijama protiv reforme pravosuđa u Izraelu koju je predložila njegova vlada i o pregovorima o kompromisu.

On je rekao da nije siguran da će kompromisa biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: