Pušilin: "Nažalost... Nemoguće je"

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da u ovoj etapi ne veruje u mirno rešenje sukoba u Ukrajini.

Izvor: Sputnjik

Petak, 09.06.2023.

10:58

Pušilin:
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

On kaže da nema nikakvih preduslova za to, čak i ako se uzmu u obzir mirovne inicijative pojedinih zemalja.

"Ako govorimo o Kini, naravno, za nas je to najrazumljiviji stav, razumemo težnje Kine, zbog čega joj je potrebno da se uspostavi mir. Možda još i afričke zemlje. Što se tiče Vatikana, imam određenu skepsu, imajući u vidu kakve su bile izjave, kako se na raznim platformama gradi dijalog, kako s ukrajinskim režimom, tako i s Rusijom, i uzimajući u obzir nedvosmisleni stav prema onome što se ovde događa, tačnije, nedvosmislenu podršku ukrajinskom režimu koji vrši vojne zločine. Zbog toga ja u ovoj etapi ne verujem u mirno rešenje", rekao je Pušilin.

On je obnasio da je njegov stav zasnovan na iskustvu pregovora u okviru Minskih sporazuma.

"Ukrajinski režim nije sposoban da se dogovori. I ne samo to, njihovo ubeđenje je dodatno pojačano pritiscima zapadne zajednice. Zbog toga sada, u ovoj etapi, nema nikakvih preduslova za mirno rešenje. Nažalost, tako je. To se vidi i po retorici Zapada koji predvodi raspirivanje i produžavanje ovog sukoba. To se vidi po dejstvima zapadnih zemalja, koje i dalje pumpaju Ukrajinu kako oružjem, tako i svim što to prati, uključujući finansijsku pomoć... O miru je zbog toga rano govoriti. Neophodno je da Ukrajina bude poražena. Drugog načina za rešavanje situacije za sada ne vidim", zaključio je Pušilin.

Lider DNR smatra da se zapadnim liderima više ne može verovati, nakon njihovog priznanja o pravim ciljevima Minskih sporazuma.

"I bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, i bivši predsednik Francuske Fransoa Oland, i bivši britanski premijer Boris Džonson su apsolutno otvoreno govorili o onome, o čemu smo mi govorili davno, da je nemoguće dogovoriti se s Kijevom. A sada smo još saznali da, uprkos javnim saopštenjima Nemačke, Francuske i drugih zemalja, niko to nije ni tražio. Pritom su Francuska i Nemačka bile garanti ispunjenja Minskih sporazuma, ali nisu ni planirali da ih ispune, njihov potpis u toj situaciji ništa nije vredeo. O čemu se može govoriti bez takvog elementarnog poverenja? Sada bi, teoretski, bilo moguće dogovoriti se s njima o bilo čemu I oni bi se tamo raspisali i izašli na nekakve konferencije za medije. A gde je garancija da će oni to ispuniti? Oni su razorili osnovne potpore međunarodnih odnosa“, naglasio je Pušilin.

On je dodao da su evropske zemlje "po karakteru dejstava postale marionetske" i da rade na štetu svojih građana, u interesu SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: