Ukrajina tvrdi: Imamo dokaz da su Rusi razneli branu

Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti saopštila je u petak da je presrela telefonski poziv koji je dokazao da su Rusi digli u vazduh branu kod Hersona.

Izvor: Blic
Podeli
Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP
Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Služba bezbednosti Ukrajine objavila je na svom Telegram kanalu jednoipominutni audio snimak navodnog razgovora.

"Napadači su hteli da ucene Ukrajinu dizanjem brane u vazduh i inscenirali su katastrofu na jugu naše zemlje. O tome okupatori govore jedni drugima u telefonskom razgovoru koji je presrela SBU", navodi se na Telegramu.

"Oni (ukrajinska strana) nisu tu zeznuli. Naša diverzantska grupa je tamo. Hteli su da uplaše ljude ovim. Nije išlo po planu, ali je urađeno više nego što su planirali", kaže jedan navodni ruski vojni oficir na snimku koji je objavio SBU.

On takođe opisuje posledice ove katastrofe, koje Ruska Federacija pokušava da sakrije: porast nivoa vode, poplave teritorija i razaranja.

SBU je u postu podsetila i da je pokrenut krivični postupak protiv Rusije zbog rušenja brane.

"Ruska Federacija je dizanjem u vazduh brane Kahovske HE konačno dokazala da predstavlja pretnju celom civilizovanom svetu. Na kraju krajeva, samo prava teroristička država može organizovati veštačku i ekološku katastrofu ovog nivoa. I ona će za to svakako odgovarati – i na ratištu i na međunarodnim sudovima. Naš zadatak je da privedemo pravdi ne samo vođe Putinovog režima, već i obične počinioce zločina", naglasio je šef SBU Vasil Maljuk.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane u Hersonu koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da je pucanje brane ruska "ekološka bomba masovnog uništenja", dok iz Moskve poručuju da je reč o terorističkom aktu koji su izvele ukrajinske snage u okviru svoje kontraofanzive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu