Izaslanik UN Folker Pertes persona non grata

Vlada Sudana saopštila je danas da izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Folker Pertes više nije dobrodošao u toj zemlji, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.06.2023.

09:48

Izaslanik UN Folker Pertes persona non grata
EPA/EFE SALVATORE DI NOLFI

Kratko saopštenje koje je sudansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo u četvrtak , dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je komandant sudanske vojske general Abdel Fatah al-Burhan zahtevao da izaslanik Pertes bude smenjen sa funkcije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obavešten je da je Pertes zvanično proglašen "personom non grata", saopštilo je sudansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sudanska vojska, predvođena Burhanom, i paravojne snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, od 15. aprila vode oružani sukob za vlast u kojoj je poginulo više od 860 civila, navodi Sudanski lekarski sindikat koji izveštava o civilnim žrtvama.

Pertes je bio ključni posrednik u Sudanu od kada je imenovan za specijalnog izaslanika UN 2021. godine, prvo tokom neuspešnih pokušaja zemlje da pređe na demokratko političko uređenje, a zatim kada su se odnosi između vojske i RSF pogoršali, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: