Pukovnik Kfor-a: Situacija vrlo nestabilna, spremni smo

Portparol Kfor-a, i pukovnik Andrea Galieni, izjavio je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije vrlo nestabilna.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.06.2023.

15:28

Pukovnik Kfor-a: Situacija vrlo nestabilna, spremni smo
Foto: Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Kako je naveo, ova NATO Misija je spremna da reaguje, ali i da odgovornost za situaciju preuzimaju obe strane.

Galieni je novinarima u Prištini govorio o proteklim događajima na severu KiM, od nasilnog ulaska tzv. Specijalnih jedinica Policije Kosova, protesta Srba, do trenutne situacije.

"Posle velikog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontigenta povređeni su od kamenja i eksploziva. Na početku je bilo 11 vojnika italijanskog i 19 mađarskog kontigenta. Narednih dana pojavilo se još nekoliko sa lakšim povredama. Nije bilo opasnosti po život“, saopštio je Galieni.

Istakao je da je komandant Kfor-a Angelo Mikele Ristuća ponosan na ponašanje pripadnika ove Nato Misije, jer su, kako navodi, tokom konflikta izbegli veliku opasnost, te da su verovatno životi Srba i Albanaca bili u opasnosti.

"Nakon što je 29. maja NATO štab odlučio da pojača vojnike Kfor-a slanjem dodatnih trupa, od 5. juna većina od 500 vojnika turskog kontigenta počelo je raspoređivanje na Kosovu. Do sada je raspoređivanje već završeno, oni su u kasarni Kfor-a i obučavaju se da za nekoliko dana budu spremni da budu raspoređeni tamo gde je potrebno i da podrže trupe KFOR-a“, rekao je Galieni, dodajući da će oni biti na Kosovu dok bude bilo potrebno.

Pozvao je obe strane da se uzdrže od nasilnih akcija i upozorio da bi eskalacija, kako se to i pokazalo, mogla biti velikog obima.

"Po našem mišljenju, obe strane snose odgovornost, jedna za preduzimanje bilo kakvih radnji bez procene rizika u sektoru bezbednosti, a druga zbog nasilne akcije za vreme protesta zbog razočarenja u odluke kosovskih institucija", dodao je.

Prema njegovim rečima, Kfor deluje poštujući pravilo angažovanja i striktno u skladu sa svojim mandatom dobijenim Rezolucijom UN 1244 iz 1999. godine, a to je da obezbedi bezbedno okruženje i slobodno kretanje za sve na Kosovu.

"Mi preduzimamo sve potrebne akcije da to uradimo i da u fazama rešimo sve bezbednosne situacije koje su se pojavile u ovom trenutku. Kfor deluje nepristrasno i tokom ovog događaja vojnici Kfor-a su stali između dve strane, sprečavajući ih da uđu u sukobe, jer je situacija bila veoma ozbiljna i postojala je mogućnost da neko pogine“, rekao je Galieni i poručio da je dijalog jedini način za rešavanje situacije.

Kako je ocenio, situacija na severu postaje sve bolja što se tiče bezbednosti i Kfor je počeo da modifikuje svoja sredstva na terenu poštujući situaciju i proteste koji su u toku, kao i da je u svakom trenutku spreman da reaguje.

"Kada su ovi događaji počeli nekoliko dana pre 29. maja, mogu reći da nije bilo koordinacije sa Kfor-om, jer je to bila samo odluka i akcija kosovskih institucija da gradonačelnici stupe na dužnost uz upotrebu sile. Ali kasnije smo se organizovali, pripremili unapred, i rasporedili u ovim opštinama, kao što se desilo 29. maja, mi smo bili na licu mesta i intervenisali smo između strana“, istakao je Galieni.

Govoreći o protestu 29. maja, Galieni je istakao da je na početku bilo jasno da su Srbi želeli da protestuju na miran način.

"Bilo je jasno da ljudi u severnim opštinama žele da protestuju na miran način, ali je takođe bilo jasno da iza njih stoje neke organizovane grupe spremne da napadnu. Dužnost kosovske policije je da reaguje, jer je ona odgovorna za vladavinu prava i osnaživanje, i treba da preduzme sve potrebne reakcije da se otkriju ove grupe i ako postoji neki kriminalac, da se primeni zakon. Ali znamo pouzdano da ako neko učestvuje na protestu, da protestuje improvizovanim oružjem, on nije iz obične populacije“, rekao je Galieni.

Na pitanje novinara da li se Kfor sprema da preuzme kontrolu nad severom, Galieni je rekao da to nije njihov cilj.

"Kfor je pojačao svoje prisustvo na severu zbog ovih protesta i ove krize. Ali njegov cilj nije da bude prisutan na severu Kosova više nego što je potrebno. Kfor je vojna organizacija i može se rasporediti po potrebi na terenu kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje, tako da prisustvo Kfor-a zavisi samo od bezbednosne situacije i nestabilnosti situacije koja može da eskalira“.

Na pitanje kako je moguće da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović uhapšeni zbog napada tokom protesta, s obzirom na to da se na snimcima vidi da ih je Kfor uvukao iza kordona pre početka nereda, Galieni je rekao da su tokom protesta dvojica momaka činila nezakonite radnje protiv trupa Kfor-a.

"Oni su zaustavljeni, ali nakon toga ih je policija privela i ako su oni uhapšeni, oni su našli nešto za šta su ti mladići krivi zbog njihovog ponašanja. Kfor ne hapsi. Policija je odgovorna za ovu vrstu akcije u vezi sa primenom zakona na Kosovu“, rekao je Galieni.

Takođe, Galieni je upitan zašto Kfor nije sprečio nasilan upad Specijalnih jedinica u zgrade opština 26. maja, Galieni je podsetio da nije postojala saglasnost međunarodne zajednice u vezi sa tim, kao i da je ta jednostrana reakcija izazvala sukobe koji su eksplodirali na neželjen način.

"Odmah posle ovih sukoba Kfor je odlučio da rasporedi trupe, jedinice na severu, da se izbegnu drugi sukobi, kao što je to bilo 29. maja kada je Kfor stao između strana", naveo je.

Galieni je istakao da je nakon ovog događaja protest postao sve nasilniji i vojnici Kfor-a su morali da se umešaju izbegavajući da sukobi gomile i kosovske policije dostignu viši nivo i visok nivo nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: