Britanski ambasador: Podržavamo nove izbore, kosovska policija da se povuče

Britanski ambasador u Albaniji Alaster King-Smit rekao je da prištinska vlada treba da povuče specijalne policijske snage iz zgrada opština na severu KiM.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2023.

08:50

Britanski ambasador: Podržavamo nove izbore, kosovska policija da se povuče
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

On je dodao i da London podržava raspisivanje novih lokalnih izbora i saradnju s ciljem uspostavljanja ZSO.

King-Smit je rekao da su Britanci i dalje zabrinuti zbog napetosti na severu pokrajine, dodajući da sarađuju na smirivanju situacije, prenosi Reporteri.

"Trenutno Vlada Kosova ima zaista važnu ulogu: trebalo bi da povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada i da stvore mogućnost da predsednici opština obavljaju svoje funkcije sa drugih lokacija", izjavio je britanski ambasador.

On je rekao i da London podržava "raspisivanje novih lokalnih izbora i saradnju za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je dogovoreno između vlada".

"Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, Francuskom, Nemačkom, Sjedinjenim Državama, pomenuli ste EU, Italiju i tako dalje, radimo zajedno na smirivanju situacije i pronalaženju rešenja“, rekao je King-Smit u intervjuu za albansku Report TV.

On je rekao da je region Zapadnog Balkana veoma važan i da je važna njegova stabilnost, pa je pozvao "sve da nađu način da prevaziđu sve ove probleme i nađu rešenje koje zaista funkcioniše, ne samo za vlast, već što je najvažnije da ono funkcioniše za građane svake zajednice“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: