U ponoć počinje predizborna tišina u Crnoj Gori

Podgorica -- U Crnoj Gori u ponoć stupa na snagu Izborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna, i trajaće do nedelje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Biračka mesta zatvarju se tog dana, odnosno u nedelju, u 20 sati

Politički akteri su obavezi da se pridržavaju pravila o poštovanju izborne tišine, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnihh izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima 542.468 birača.

Birališta će biti otvorena od 7 sati.

Na izborima učestvuje 15 koalicija i partija. Neke koalicije su promenjene, a neke stranke su odlučile da nastupe samostalno u odnosu na prethodne izbore, održane 30. avgusta 2020.

Na ovim 12. po redu parlamentarnim izborima od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS) prvi put će nastupiti bez Mila Đukanovića, koji se nakon duže od tri decenije povukao sa čela stranke, pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo izgubio od kandidata Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića.

Na ovim šestim po redu parlamentarnim izborima nakon proglašenja nezavisnosti od Državne zajednice Srbije i Crne Gore, prvi put će nastupiti Pokret Evropa sad, koja, sudeći prema do sada objavljenim istraživanima, ima najveću podršku građana, a sledi je DPS.

Pokret Evropa sad su početkom leta prošle godine osnovali ministri iz vlade premijera Zdravka Krivokapića Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Izbornu listu PES-a predvodi Spajić, a iako je rejting ovog pokreta visok najverovatnije oni neće moći samostalno da formiraju novu vladu od koje se očekuje da bude stabilna, sa prioritetnim zadacima da zemlju izvuče iz višegodišnje političke i ekonomske krize, da nastavi obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da, nakon izvesnog zastoja zbog blokada institucija, ponovo pokrene ubrza put ka evropskim integracijama.

Kratka i mirna predizborna kampanja u poslednjoj sedmici je zasenjena "slučajem Do Kvon", odnosno navodnim pismom uhapšenog južnokorejskog državljanina, kralja kriptovaluta, upućeno premijeru Dritanu Abazoviću u kojem tvrdi da je poslovao sa liderom PES Spajićem.

Povodom navodnog pisma Do Kvona, koji je na medjunarodnoj interpolovoj poternici i potražuju ga Južna Koreja i SAD, održana je u sredu Vanredna sednica Veća za nacionalnu bezbednost, kojoj je predsedavao Abazović, a koji je nakon sednice novinarima rekao da Do Kvon tvrdi da je poslovao sa Spajićem u dužem vremenskom periodu i da je navodno finansirao izborne kampanje PES.

Abazović je rekao i da je pismo prosledio Specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Iz PES i sam Spajić su u više navrata demantovali "spregu" lidera pokreta sa Do Kvonom, uz optužbe na račun Abazovića da je smislio ovu "aferu" s ciljem da ih diskredituje i umanji njihov uspeh na predstojećim izborima.

Tvrde i da je Do Kvon pismo potpisao pod pritiskom aktuelnog premijera u zamenu za odbranu sa slobode, što bi, kako kažu, pomoglo da organizuje bekstvo iz Crne Gore.

Sudeći prema reagovanjima stranaka učesnica na predstojećim izborima upitno je kako će izgledati postizborne koalicije s obzirom na to da se iz PES-a čulo da, nakon ove, po njima izmišljenje afere sa pismom Do Kvona, ne žele partnerstvo sa koalicijom Demokrata Alekse Bečića i Abazovićevom Urom. Iz PES su ranije najavljivali postizbornu koaliciju sa svim političkim subjektima, osim sa Demokratskom partijom socijalista, bivšeg lidera Mila Đukanovića.

Zbog novonastale situacje, deo analitičara ne isključuju mogućnost i ponavljanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu