Šta se tačno dešavalo na Adi? Maturanti su skočili, a onda... VIDEO

Šta se dešavalo u utorak na Adi kada su se utopila dva dečaka? To je pitanje koje se nameće posle velike tragedije u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2023.

10:24

Šta se tačno dešavalo na Adi? Maturanti su skočili, a onda... VIDEO
Foto: Profimedia

Komandir ronilačkog voda u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije Marko Mladenović rekao je za TV Prva da je obezeđenje reagovalo odmah nakon što je uočeno da su maturanti uskočili u vodu, ali da za dvojicu njih, nažalost, nije bilo spasa.

On je objasnio da je grupa maturanata koja je skočila u vodu primećena putem video nadzora.

"Između dve i po i tri hiljade maturanata je tog dana bilo na Adi. Oni su na čitavoj teritoriji Ade proslavljali, neki su nažalost ulazili u vodu Savskog jezera. Naše dežurno obezbeđenje je tokom čitavog dana preventivno delovalo i tu decu udaljavalo iz vode. Tako se desilo i kod ovog slučaja, negde oko 17:20 časova naš radnik obezbeđenja koji radi u Centru za video nadzor Ade Ciganlije primetio je veću grupu maturanata, negde oko trideset njih, koji su ušli u vodu skokom sa kajakaških pontona. Odmah je obavestio naše radnike obezbeđenja koji su došli na lice mesta. Decu su preventivno udaljili iz vode, tada je prijavljeno da dvoje od njih fale i nažalost epilog celog slučaja znamo", rekao je Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije.

Kako je Mladenović objasnio, iako nije bilo spasilačke službe jer kupališna sezona nije otvorena, na Adi je bilo prisutno njihovo obezbeđenje i to u većem broju nego što je to inače slučaj.

"Toga dana na Adi nije bilo spasilačke službe s obzirom na to da kupalište zvanično nije otvoreno jer temperatura vode je svega 16 stepeni za razliku od 22 stepena koji su prihvatljivi za bezbedan boravak u vodi. Toga dana, s obzirom da smo znali da je kraj školske godine, očekivali smo pojačanu posetu tako da smo obezbeđenje povećali u odnosu na neke naše dnevne, redovne obaveze. Oni su, narodski rečeno, izginuli čitavog dana da sve one koji su ulazili u vodu, izbace iz vode, čime su rizikovali i svoje živote", kazao je Mladenović.

On je rekao da je u delu gde se tragedija dogodila zabranjeno kupanje čak i kada je otvorena sezona kupanja.

"Taj deo gde su deca skočila u vodu, i kada je otvorena kupališna sezona, nije predviđen za kupanje i tu nema spasilačke službe zato što postoje znaci zabrane kupanja jer je taj deo izuzetno opasan. Skokom sa tih pontona automatski ulazite u dubinu koja je negde između četiri i pet metara. Taj deo je namenjen isključivo vrhunskim sportistima, gde se ubacuju kajaci i veslački čamci u vodu, taj deo nije predviđen za kupanje ni kada je otvorena sezona kupanja", objasnio je komandir Ronilačke službe.

Više o svemu tome saznajte u video-prilogu:

Danas sahrana dvojice dečaka

S. Č. (16) i M. S. (16) koji su se u utorak utopili na Adi Ciganliji biće sahranjeni danas, preneli su mediji.

Inače, okolnosti pod kojima je došlo do tragedije na Adi Ciganliji kada su se udavili M. S. (16) i S. Č. (16) se ispituju, čeka se obdukcija tela kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, a drugari koji su bili prisutni biće ispitani u prisustvu roditelja u svojstvu očevidaca u Višem javnom tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: