"Srbija ne odustaje"

Beograd -- Srbija neće odustati od evropskog puta, ali taj put nije nimalo lak, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Ona je govoreći na debati "Srbija, regionalna saradnja i pristupanje EU" kazala da je na putu pridruživanju EU mnogo bitnije ono šta ćemo konkretno uraditi kada su u pitanju vladavina prava i rešavanje problema kurupcije, nego broj otvorenih poglavlja.

"Proces pridruživanja postaje sve komplikovaniji, prava se povećavaju, otvaraju se nova pitanja i to sve govori o njegovoj kompleksnosti, ali ne odustajemo", naglasila je Miščevićeva.

Ona je dodala da se sve ono što je uradjeno i što se radi, možda ne vidi na način kako bi želeli i hteli oni koji rade na ovom procesu, ali sve ide u dobrom pravcu i kako ističe "svaki korak prati napredak".

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, takodje se složila da proces pristupanja EU nije jednostavan, naglašavajući da je to jedan veoma složen i zahtevan proces.

"Srbija će svakako u jednom trenutku stati iza svih vrednosti EU. Duboko verujem u njen takmičarski duh", naglasila je ambasadorka Nemačke.

Konrad je dodala da ljudi u Srbiji zaslužuju da budu deo EU i da Srbija udje u uniju, ali da naša zemlja mora da radi na usaglašavanju zakona i da oni moraju da se poštuju, odnosno sprovode u praksi.

U Vršcu je danas počeo dvodnevni seminar Socijaldemokratske (SD) akademije ženskog liderstva 2023, koju petu godinu zaredom zajedno sa Fondacijom Fridrih Ebert organizuju Akademiju ženskog liderstva (AŽL).

On je prvi od dva koji su planirani da budu održani ove godine, a sledeći će biti od 8.do 10. septembra na Srebrnom jezeru.

Seminari su namenjeni aktivistkinjama iz socijaldemokratskih stranaka i progresivnih pokreta. Kako je kazala Marija Srdić iz AŽL, cilj akademije je da okupi aktivistkinje progresivnih organizacija iz Srbije u širokom frontu, kako bi se borile za ravnopravno, razvijeno i odgovorno društvo, zasnovano na evropskim vrednostima mira i prosperiteta.

Prema njenim rečima, fokus seminara je stavljen na praktično političko obrazovanje polaznica na teme - Feminizam i politika, Socijaldemokratija i rodna ravnopravnost, Političke kampanje i komunikacije, kao i Veštine liderstva, Rodne statistike i rodna analiza, ali i Razvoj politika, Javni i medijski nastup.

Konkursom je, kako je dodala odabrana grupa od 26 polaznica koje će pohadjati oba seminara i time biti osnažene da znanja stečena na akademiji koriste u radu u svojim organizacijama i medjusobnoj saradnji.

AŽL je organizacija civilnog društva nastala kao prirodni nastavak programa podrške ženama aktivnim u javnom životu koji je pokrenut 2011. godine.

Osnovali su je Centar za podršku ženama, Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Centar modernih veština. Kako kaže Srdićeva, ova organizacija okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

"Sve žene koje su pohadjale program, a bilo ih je ukupno oko 200 do sada kasnije su vidljivo uticale na javni život u svojim sredinama, pokazujući na delu da žene mogu ravnopravno sa muškarcima da donose odluke, stekle su samopouzdanje i motivisale i druge žene da se politički aktiviraju", naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu