Pukli su? Zovu Grčku i traže: Čuvajte naš vazdušni protor

Bugarska je, preko NATO, uputila zahtev Grčkoj da grčki vojni avioni tri meseca nadgledaju bugarski vazdušni prostor u okviru misije Alijanse "Er polising" .

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2023.

12:49

Pukli su? Zovu Grčku i traže: Čuvajte naš vazdušni protor
EPA/STEFANOS RAPANIS

Kako piše list "Katimerini" pozvajući se na svoje izvore, pregovori o tome već su u toku. O zahtevu Sofije, ističe se, razgovaralo se na diplomatskom nivou i u Vrhovnom štabu savezničkih snaga NATO-a u Evropi (SHAPE).

"Katimerini" takođe dodaje da Bugarska ima stare vojne avione tipa MIG-29A, čije su mogućnosti ograničene.

"Ove rasprave zapravo ponovo raspiruju scenarije za mogućnost da Bugarska ustupi deo vojnih aviona koje ima Ukrajini. Ove rasprave se, naravno, odvijaju na sasvim drugom nivou", piše grčki dnevnik.

"Katimerini" podseća da grčko vazduhoplovstvo, zajedno sa Italijom, već nadgleda vazdušne prostore Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore, gde je odgovornost podeljena na dve sedmice, odnosno 15 dana nadzora Grčke, 15 dana Italije "u kontekstu šire politike koju vodi NATO".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: