Amerika želi krvoproliće? Mrze se kao Srbi, Hrvati i Muslimani

Državni sekretar SAD Entoni Blinken zagovara beskonačno krvoproliće u Ukrajini, ali i mržnju prema Rusiji, konstatovao je američki novinar Simor Herš.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

On je u članku nazvanom "Blinkenova ratna himna", objavljenom na platformi "Sabstak", komentarišući Blinkenov govor održan 2. juna u Helsinkiju povodom prijema Finske u NATO, rekao da žestina posvećenosti ratu u Ukrajini ovog karijernog jastreba dobija nove dimenzije.

Blinken je tada, ističe Herš, još jednom odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora o prekidu vatre a to je pak očajnički potrebno i ukrajinskoj vojsci i građanima.

Osvrćući se na to da će mnoge zemlje u predstojećim danima pozivati na prestanak ratnih dejstava, Blinken je, naime, izjavio da "prekid vatre koji jednostavno zamrzava postojeće linije na frontu i omogućava Putinu da konsoliduje snage nad teritorijom koju je zauzeo, a zatim se odmori, te se ponovo naoruža i opet napadne – nije pravedan i trajan mir. To je Potemkinov mir. To bi legitimisalo rusko otimanje zemlje. To bi nagradilo agresora i kaznilo žrtvu".

Herš se zatim pita da li je američki državni sekretar svestan značaja međunarodnih mirovnih snaga, poredeći sukob na tlu bivše Jugoslavije, odnosno "mržnju između Srba, Hrvata i Muslimana" sa osećanjima koja postoje između Rusa i Ukrajinaca.

"Blinkenova prava poruka je: Mrzim Ruse i nek krv teče", direktan je Herš.

Američki državni sekretar je, piše raša tudej Balkan, u Helsinkiju prisutnima objasnio da postoji svetla strana pokolja: Rusiji je danas znatno gore nego pre početka rata – vojno, ekonomski, geopolitički, dok je Evropska unija ujedinjenija nego ikada pre (isporučila je Ukrajini više od 75 milijardi dolara i primila više od osam miliona izbeglica).

Herš pak misli drugačije – ukrajinski susedi, uznemireni zbog priliva izbeglica, iako neprijateljski raspoloženi prema Rusiji, tajno su zahtevali od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da okonča rat.

Takođe, Rusija je daleko od izolacije, naprotiv sve je više zemalja na strani Rusije, a taj trend posebno raste u Africi.

"Sasvim je realno da američki državni sekretar, zahvaljujući svom međunarodnom uticaju, ima obavezu da ne umanjuje kredibilitet SAD tako što lažno predstavlja stanje u svetu. Drugo objašnjenje je da je svet koji podržava američku moć svet koji postoji samo u njegovim očima", eksplicitan je Herš.

Pravi primer toga su, kako novinar kaže, Blinkenove reči da je Evropa "brzo i odlučno odbacila ruske energente", a Nemačka "odmah otkazala Severni tok 2".

Istina je, zaključuje Herš, da su nemački kancelar Olaf Šolc i Nemačka preživeli bez ruskog gasa prošle zime samo zahvaljujući velikim zalihama, toplijoj zimi i milijardama državnih subvencija za nemačka domaćinstva i korporacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu