Ipak je ultimatum? Rečeno mu je: Bićeš persona non grata, američka vojska se povlači...

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost izricanja kaznenih mera Kosovu u slučaju da ne ispuni svoje obaveze, pišu mediji.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 08.06.2023.

07:35

Ipak je ultimatum? Rečeno mu je: Bićeš persona non grata, američka vojska se povlači...
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

To je navedeno u dokumentu američke administracije u koji je Juronjuz Albanija imao uvid.

Kaznene mere, kako se navodi, uključuju sankcije Aljbinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji, koji bi mogli biti proglašeni personama non grata "zbog toga što predstavljaju pretnju bezbednosti i miru".

Prva faza sankcija tzv. Kosovu uključivala bi zamrzavanje svih fondova EU, zaustavljanje procesa liberalizacije viznog režima, procesa članstva u Savetu Evrope, kao i zamrzavanje američkih fondova i drugih projekata koje finansira Zapad, objavio je Juronjuz Albanija, prenosi Kosovo onlajn.

Druga faza bi bio pasivan odnos kosovskih saveznika prema kampanji Srbije za nepriznavanje tzv. Kosova, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva i masovno smanjenje američkog kontingenta na tzv. Kosovu, kao i isključenje tzv. Kosova iz međunarodnih organizacija. U dokumentu se kaže da "transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da ne dozvoli krizu iza linija kontakta sa Rusijom i da je postojalo uverenje da će problemi doći od strane Srbije, kada je reč o francusko-nemačkom planu, kao najtvrdoglavije i nekonstruktivne strane u dijalogu".

"Niko nije očekivao da će Vlada tzv. Kosova biti koja će svojim delovanjem promovisati nesigurnost i podgrevati sukobe i krize", navodi se u dokumentu, prenosi Juronjuz Albanija.

U tekstu se dalje navodi da međunarodna zajednica nema više strpljenja i zahteva jasan odgovor kosovske vlade da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije.

"Biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza, dok nepoštovanje znači posledice", navodi se u tekstu.

Osim kritike aktuelne kosovske vlasti, u dokumentu se kritikuje i kosovska opozicija, koja se optužuje da "ne shvata ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za tzv. Kosovo".

Ukazuje se da opozicija mora da izađe sa jasnim stavom, ako se zalaže za ispunjavanje obaveza tzv. Kosova u procesu dijaloga.

"To što opozicija to nije uradila, unosi nepoverenje i projektuje oportunizam", stoji u tekstu.

Na kraju se kaže da "ako tzv. Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje budućnost".

Juronjuz Albanija se obratio Evropskoj komisiji za komentar, sa pitanjem da li su upoznati sa ovim dokumentom i slažu li se sa takvim mogućim merama prema Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: