Vučić sa Murmu: Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček ispred Palate Srbija za predsednicu Indije Droupadi Murmu.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2023.

09:47

Vučić sa Murmu: Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo FOTO/VIDEO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države. Nakon toga, Vučić i Murmu su se obratili javnosti.

"Ogroman mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo.Mi smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo. Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Mi smo danas razgovarali o sveukupnoj saradnji. Naša trgovinska razmena raste, ali je nedovoljna, verujemo da ona može da bude 20-tostruko veća", kazao je predsednik.

"Naša turistička razmena moraće da bude olakšana uprošćavanjem viznog režima, dao sam nalog da se u potpunosti uprosti vizni režim sa Indijim da bi mogli da privučemo što više ljudi iz Indije", rekao je Vučić.

On je rekao da je danas razgovarano o i vojnoj saradnji i dodao da naše dve zemlje posebno u budućnosti mogu da razviju saradnju kada je u pitanju proizvodnja oružja.

Kako je rekao prioritet nam je i da jačamo industrijsku saradnju između Indije i Srbije.

Pored saradnje između kinematografija dveju zemalja, razgovarano je i IT saradnji i razmeni poljoprivrednih proizvoda.

"Važnije od svega je da nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose", dodao je Vučić.

Predsednica Republike Indije zahvalila se predseniku Vučiću.

"Ja sam oduševljena što sam u poseti Srbiji, zahvaljujem se Vučiću i narodu Srbije na poštovanju i dobrodošlici koja mi je ukazana", rekla je ona.

"Zaista smo imali konstruktivan sastanak sa predsenikom Vučićem po svim oblastima, takođe smo odlučni da dalje radimo na našim biolateralnim odnosimna, dogovorili smo se da jačamo našu koordinaciju i saradnju u UN i drugim forumima", rekla je indijska predsednica.

"Srbija je tradicionalni prijatelj sa Indijom i želimo da imamo detaljne razgovore i uspostavimo još jače partnerstvo između naše dve zemlje", dodala je ona.

Indijska predsednica najavila je i da će se danas sastati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić kao i održavanje srpsko-indijski poslovni forum u Beogradu.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs
Vučić je na Instagramu napisao da je poseta indijske predsednice velika čast za Srbiju.

"Poseta Droupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje. Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Sastanak dvoje predsednika

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs
Nakon svečanog dočeka, održan je sastanak u užem formatu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Razgovor delegacija

Foto: Tanjug Strahinja Aæimoviæ
Održani su i razgovori delegacija Republike Srbije i Indije, predvođeni predsednikom Vučićem i predsednicom Murmu.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: