Prognoza im je: Biće ekstremno i biće opasno po zdravlje

Španija ove godine beleži svoje najtoplije proleće u istoriji i drugo najsušnije ikada, saopštila je danas nacionalna meteorološka agencija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.06.2023.

12:44

Prognoza im je: Biće ekstremno i biće opasno po zdravlje
EPA-EFE/Salas

Najnoviji podaci ukazuju na nastavak ekstremno visokih temperatura koje su bile prisutne tokom 2022. godine, što je bila najtoplija godina ikada zabeležena u Španiji, prenosi AP.

Prolećne vrućine bile su pracene nedostatkom kiše, što će pogoršati dugoročnu sušu u Španiji, uprkos padavinama koje su zabeležene tokom prošlog meseca, saopšteno je iz meteorološke službe.

Španske vlasti izvestile su u utorak da su rezervoari u zemlji na 47,4 odsto kapaciteta, čime je nastavljen trend opadanja.

Iz meteorološke službe su ukazali da to ostavlja negativne efekte na ekosistem te mediteranske zemlje.

Temperature površinskih voda zabeležene 2022. bile su najviše još od 1940. godine, saopštili su metorolozi, uz upozorenje da je taj fenomen ugrozio morski život i njegovu sposobnost da se razmnožava.

Navedeno je i da visoke temperature imaju posledice i na ljudsko zdravlje i na ekosisteme, u smislu povećane verovatnoće šumskih požara.

Prema prognozama španske metorološke službe, predstojeće leto će verovatno biti ekstremno vruće, iako postoji mogućnost olujnih padavina.

Španska vlada je prošlog meseca najavila mere u borbi protiv suše vredne 2,2 milijarde evra, koje uključuju finansiranje reciklaže vode u gradovima i nastavak pomoci poljoprivrednicima.

Španija je vodeći evropski proizvođač i izvoznik svežeg voća i povrća, a zemlja je u aprilu zatražila hitna sredstva od Evropske unije na osnovu loših prognoza za prinos ovogodišnjih useva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: