Briselu se od ovoga diže kosa na glavi; Orban neće biti jedini...

Nakon Viktora Orbána u Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj takođe preti da na vlast dođu proruski političari, piše portal Politico.

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2023.

12:17

Briselu se od ovoga diže kosa na glavi; Orban neće biti jedini...
Ilustracija: Shutterstock/VanderWolf Image

U Austriji je najpopularnija krajnje desna Slobodarska partije (FPO) na čelu s Herbertom Kiklom, a u Slovačkoj u anketama uoči izbora u septembru vodi proruski Smer-SD čiji je čelnik bivši premijer Robert Fico.

Ako pobedi, Slovačka će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, obećao je Fico. Kikl, pak, najavljuje da će iskoristiti pravo veta Austrije u EU kako bi poništio "besmislene" sankcije protiv Rusije.

Popularnost Slobodarske partije u Austriji tumači se rastućom inflacijom i naglim porastom zahteva za azil, koji su se u godinu dana utrostručili. To podstiče nezadovoljstvo trenutačnom vladajućom koalicijom Austrijske narodne stranke (OVP) i Zelenih.

Glavnu opozicionu stranku, Socijaldemokrate, muče unutrašnje borbe, pa Kiklova stranka ima najbolje šanse za preuzimanje vlasti, ocenjuje Politico.

Evropski zvaničnici upozoravaju da bi pobede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji dale ruskom predsedniku Vladimiru Putinu moćno oruđe protiv Ukrajine i potkopale napore EU.

Bila bi to katastrofa, kaže zvaničnik Komisije za Politico. EU se već bori s Mađarskom gde je premijer Viktor Orban preuzeo kontrolu nad svim glavnim polugama moći, uključujući medije, i tako stvorio poluautoritarnu državu usred EU.

Austriju izbori čekaju tek na jesen iduće godine, ali stalne napetosti unutar vladajuće koalicije povećavaju šanse za prevremene izbore. Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Karla Nehamera trenutno zaostaje osam procenata za FPO-om.

Ali, pitanje je hoće li se ta popularnost odraziti i na izborni rezultat. Sam Kikl nije baš popularan, a podrška FPO-u i pre se pokazivala nestabilnom, pa mnogi najnoviji skok popularnosti tumače frustracijom Austrijanaca zbog nefunkcionisanja trenutne vlade.

U Briselu se mnogima diže kosa na glavi na pomisao da bi Kikl mogao da dođe na vlast. Već je bio ministar unutrašnjih poslova u kratkotrajnoj vladi FPO-a s OVP-om u vreme bivšeg kancelara Sebastiana Kuca početkom 2017.

Jedan od Kiklovih poteza bio je da centre za registraciju tražioca azila preimenuje u "Centre za odlazak".

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je za austrijske novine da ima "ozbiljne sumnje" u Kiklovu podobnost za bilo koju ministarsku dužnost.

Kikl je nedavno bio u Budimpešti gde se sreo s Orbanom. Nije krio da mu je cilj da Austriju pretvori u drugu Mađarsku, piše Politico, a Mađarsku je hvalio kao "uporište nacionalnog samoodređenja i otpora protiv globalističke intervencije iz Brisela".

FPO inače ima duge veze s Rusijom. Kiklov prethodnik Hajnc Kristijan Štrahe potpisao je sporazum o partnerstvu s Putinovom strankom 2016, a Kikl danas ponavlja da je taj sporazum istekao, ali on i drugi članovi FPO-a ne skrivaju svoju naklonost prema Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: