Kataklizma. Noć proveli na krovovima, na drveću čekali pomoć FOTO

Više od 24 sata nakon uništenja brane Nova Kahovka, ogromno Kahovsko jezero nastavlja da se prazniti, šaljući poplavne vode prema Crnom moru.

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2023.

11:28

Kataklizma. Noć proveli na krovovima, na drveću čekali pomoć FOTO
Foto: Profimedia

Satelitski snimci pokazuju velike poplave sa obe strane reke Dnjepar, posebno u niskim oblastima na jugu, na teritoriji koju još uvek kontroliše Rusija.

U nekim zajednicama poplavne vode porasle su toliko visoko da su ljudi bili primorani da provedu noć na svojim krovovima i sedeći na drveću, čekajući da budu spaseni, navodi Bi-Bi-Si.

U Hersonu, jedinom većem gradu pogođenom katastrofom, poplave su jednako akutne, a naselja blizu reke sada su praktično pod vodom. Spasilačke operacije se nastavljaju, usporene čestim granatiranjem sa ruskih položaja sa druge strane reke.

Okolnosti koje su dovele do urušavanja brane i dalje su predmet kontroverzi, ali sigurno nije slučajno što se to dogodilo samo dan nakon što je izgledalo da je ukrajinski dugo očekivani kontranapad počeo.
Foto: Profimedia
Sa čisto vojne tačke gledišta, postoji neka vrsta brutalne logike u onome što se juče dogodilo. Plašeći se ukrajinskih napada na bilo kojoj tački duž fronta od skoro 1.000 kilometara, izgleda da su ruski komandanti odlučili da uklone jedini održivi prelaz preko Dnjepra južno od grada Zaporožja.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: