Pens kreće

Majk Pens polaže svoje predsedničke nade u Ajovu, pošto danas u De Moinu pokreće kampanju za republikansku nominaciju za predsedničke izbore.

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2023.

09:12

Pens kreće
EPA-EFE/ SHAWN THEW

To će ga učiniti prvim bivšim potpredsednikom SAD u modernoj istoriji koji će se suprotstaviti bivšem predsedniku sa kojim je osvojio mandat.

Kako navodi AP, kampanja će pokazati koliko su republikanci naklonjeni Pensu, kao socijalno konzervativnom, pristojnom i duboko religioznom kandidatu, suprotstavljenom populističkoj plimi koja je zahvatila tu stranku pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

I to će pokazati da li Pens i dalje ima političku budućnost, pošto veliki deo republikanskih glasača i dalje veruje da su izbori 2020. pokradeni, kao i da je Pens imao moć da to spreči.

Njegovi savetnici vide Ajovu - državu koja se prva izjašnjava o kandidatima - kao ključ za potencijalni put ka nominaciji, pošto republikansko glasačko telo Ajove uključuje veliki broj evangelističkih hrišćana, koji su Pensova prirodna biračka baza.

Oni takođe misle da je Pens, koji je bio guverner i predstavljao Indijanu u Kongresu, dobra izbor za Ajovu, kao državu Srednjeg zapada. "Verujemo da put do pobede vodi kroz Ajovu i svih njenih 99 okruga", rekao je Skot Rid, kopredsedavajući Pensove kampanje, pokrenute prošlog meseca.

Ajova se obično smatra lansirnom rampom za predsedničke kandidate, koja daje zamah, novac i pažnju. Nedavni pobednici u Ajovi, među kojima su Ted Kruz, Rik Santorum i Majk Hakabi, na kraju ipak nisu uspeli da osvoje republikansku nominaciju.

I sam Pens se suočava sa velikim izazovima. U trku ulazi na prepuni teren koji sada uključuje Trampa, guvernera Floride Rona De Santisa, bivšu ambasadorku u UN Niki Hejli, senatora Južne Karoline Tim Skota, bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija i bivšeg guvernera Arkanzasa Vilijema Hačinsona.

Pens - koga kritičari vide kao saučesnika u Trampovim najneodbranjivijim postupcima, a Trampovi lojalisti kao izdajnika - opterećen je visokim negativnim ocenama.

Anketa CNN-a pokazala je prošlog meseca da je 45 odsto republikanaca reklo da ne bi podržali Pensa ni pod kojim okolnostima. Samo 16 odsto je to isto reklo za Trampa.

Pensov tim vidi kao svoj primarni cilj da ga iznova predstavi javnosti, pošto ga ljudi uglavnom poznaju kao Trampovog zamenika. Oni žele da podsete glasače na vreme koje je Pens proveo u Kongresu i kao guverner i planiraju kampanju punu gradskih većnica, kućnih zabava i poseta lokalnim restoranima i restoranima, to jest intimnije okruženje koje će pomoći glasačima da ga lično upoznaju.

Skot Rid veruje da u Republikanskoj stranci postoji snažna želja za kandidatom kao što je Pens koji zastupa konzervativizam u Reganovom stilu, uključujući tradicionalne društvene vrednosti, "jastrebovsku" spoljnu politiku i što manje mešanje države u ekonomiju.

"Mislimo da će ova borba za nominaciju biti epska bitka za srce i dušu konzervativnog, tradicionalnog krila Republikanske partije. A Pens će voditi kampanju kao klasični konzervativac. Njegovi akreditivi su bez premca", rekao je Rid.

Za razliku od Trampa i DeSantisa, Pens je tvrdio da smanjenje socijalnog zdravstvenog osiguranja mora biti na stolu i osudio je one koji se pitaju zašto bi SAD trebalo da nastave da šalju pomoć Ukrajini. "Nećemo pokušavati da nadmašimo Trampa. Svi ostali jesu", rekao je Rid.

"Pens je jedini kandidat koji se kandiduje da ne bude Trampov potpredsednik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: