Objavljeni snimci; To je ključni dokaz? FOTO/VIDEO

Osnivač sajta za deljenje datoteka "Megaaploud" i "Mega" Kim Dotkom izneo je možda ključni dokaz da su Ukrajinci odgovorni za rušenje hidroelektrane Kahovka.

Izvor: RT.rs
Podeli
Tanjug/Maxar Technologies via AP
Tanjug/Maxar Technologies via AP

On je na svom Tviter nalogu podelio podatke francuske satelitske službe, koji pokazuju da je Ukrajina veštački podigla nivo vode u rezervoaru na najviši nivo u poslednjih osam godina.

"Satelitska služba u Francuskoj meri nivoe vode u jezerima i rezervoarima kao što je brana Nova Kahovka. Podaci pokazuju da je Ukrajina veštački podigla nivo vode u rezervoaru na najviši nivo u poslednjih osam godina neposredno pre nego što je brana uništena", napisao je Dotkom na Tviteru.

Tanjug/Maxar Technologies via AP
Tanjug/Maxar Technologies via AP

Podsetimo, ukrajinske oružane snage su ranije izvršile seriju napada na Novokahovsku hidroelektranu i uspele da unište ventile, što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera, rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev, precizirajući da je sama brana hidroelektrane neoštećena.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je brana napadnuta raketnim sistemom "oljha" kalibra 300 mm, modifikacijom sovjetskog sistema "smerč". U napadu su oštećene i turbine, koje su i bile glavna meta ukrajinskog napada.

U elektrani, u trenutku udara, nije bilo civila, a sanaciju štete na sebe je odmah preuzela ruska vojska.

Istražni komitet Rusije je saopštio da je pokrenut krivični postupak o terorističkom napadu, a Generalno tužilaštvo je naložio tužiocima da preuzmu kontrolu nad zaštitom prava stanovnika Hersonske oblasti.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužio je Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim da su u potpunosti odgovorni za tragediju koja se desila zbog rušenja ove hidroelektrane.

"Rusija smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu stanovništvu područja u blizini hidroelektrane", kazao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu