"Jedan od ciljeva Poljske... Moramo"

Jedan od ciljeva poljskog predsedavanja EU 2025. godine biće ulazak Ukrajine i Moldavije u Uniju, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT
Foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT

"Preuzećemo predstojeće poljsko predsedavanje EU za godinu i po dana. Moramo dobro da se pripremimo", rekao je on, navodeći tri glavna cilja predsedavanja.

"Prvi je jačanje transatlantske saradnje, odnosa između EU i SAD, drugi cilj je širenje zajednice kroz Ukrajinu, Moldaviju i Zapadni Balkan, a u budućnosti i druge zemlje koje tome teže. Treći cilj jeste jačanje energetske bezbednosti Evrope", naveo je Duda.

Prema njegovim rečima "to su ambiciozni ciljevi".

"Da bi se sproveli, potrebna je bliska saradnja predsednika, vlade, Sejma i Senata. Zato ću sutra podneti nacrt zakona koji će opisati obim ove saradnje u kontekstu predsedavanja Poljske EU", zaključio je poljski predsednik, navodi se u saopštenju.

Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna 2022. odobrili su davanje statusa kandidata za pridruživanje uniji Ukrajini i Moldaviji. Da bi započele pristupne pregovore, zemlje treba da ispune niz uslova, uključujući reforme.

Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU. Turska je kandidat od 1999, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu