"Katastrofa"

Ujedinjene nacije nemaju nikakve nezavisne informacije o rušenju ukrajinske brane, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ANDRONIKI CHRISTODOULOU / POOL
EPA-EFE/ANDRONIKI CHRISTODOULOU / POOL

On je opisao događaj kao "još jednu razornu posledicu ruske invazije Ukrajine".

"Napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu moraju prestati. Moramo delovati kako bismo obezbedili odgovornost i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Gutereš novinarima.

Voda je probila ogromnu branu na reci Dnjepar koja razdvaja ruske i ukrajinske snage na jugu Ukrajine i poplavila deo ratne zone, primoravši meštane da pobegnu.

I Ukrajina i Rusija zatražile su od Saveta bezbednosti UN da održi diskusiju o uništavanju brane. Ukrajina je optužila Rusiju za "čin ekološkog i tehnološkog terorizma“, dok je Rusija taj događaj opisala kao "sabotažu koju je izvršila Ukrajina", prema zahtevima obe strane koje je Rojters video.

Gutereš je rušenje brane opisao kao "monumentalnu humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu".

"Najmanje 16.000 ljudi je već izgubilo svoje domove, a zalihe bezbedne i čiste vode za piće za hiljade drugih su u opasnosti“, rekao je Gutereš, dodajući da UN koordinišu sa Ukrajinom da pošalju pomoć, uključujući vodu za piće i tablete za prečišćavanje vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu