Kijev gubi živce; Rekao je "biće to katastrofa", a sada se ta katastrofa desila

Ukrajinski predsednik davno je rekao da bi rušenje brane Kahovka bilo jednako nuklearnoj katastrofi. Sada se katastrofa ostvarila.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/Ukrainian Presidential Office via AP
Tanjug/Ukrainian Presidential Office via AP

Rušenje te brane, kako prenosi Jutarnji list pisanje Njuzvika, znači da ukrajinske snage neće moći da pokrenu uspešnu kontraofanzivu preko poplavljenih područja, kaže savetnik u Ministarstvu obrane Ukrajine.

Reka Dnjepar, na kojoj se brana nalazi, naime, delom je i granica između teritorije koju drže Ukrajinci i okupatorskih ruskih snaga, a trupe Kijeva su na zapadnoj obali u gradu Hersonu, dok snage Moskve zauzimaju istočnu stranu.

Taj deo kod Hersona bio je moguća prva lokacija odakle je trebalo da krene dugoočekivana prolećno-letnja kontraofanziva.

Ali, Andrij Zahorodnjuk, koji je od 2019. do 2020. bio ministar odbrane Ukrajine, a sada je savetnik u ministarstvu, kaže da je amfibijski napad preko reke Dnjepar sada nemoguć. “Operacije u tom sektoru sada će biti mnogo teže”, kazao je Zahorodnjuk.

On ističe i da je rušenje brane “čist terorizam", sugerišući da Moskva neće preuzeti odgovornost za katastrofu.

“Branu su digli u vazduh kako bi omeli kontraofanzivu i sprečili ukrajinske snage da pređu Dnjepar”, kazao je on.

Kijev je optužio ruske snage za izazivanje katastrofe, a predsednik Volodimir Zelenski okupatore je nazvao “teroristima”. Moskva, s druge strane, optužuje Ukrajinu da je digla branu u vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu