Indija tuguje zbog nesreće u kojoj je poginulo 275 osoba, rođaci pokušavaju da identifikuju tela

Porodice žrtava železničke nesreće u Indiji napunile su u ponedeljak bolnicu u gradu Bubanešvaru kako bi pokušale da identifikuju tela rođaka.

Izvor: VOA/AP
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Rafiq Maqbool
Foto: Tanjug/AP/Rafiq Maqbool

Železnički zvaničnici preporučili su pokretanje krivične istrage o nesreći u kojoj je poginulo 275 ljudi.

Uznemireni rođaci putnika poginulih u nesreći u petak stajali su u redu ispred Sveindijskog instituta medicinskih nauka u istočnom gradu. U međuvremenu, preživeli koji se leče u bolnicama rekli su da još uvek pokušavaju da shvate užasnu katastrofu.

Ispred bolnice, dva velika ekrana kružila su kroz fotografije tela, lica koja su bila toliko krvava i ugljenisana da su se jedva mogli prepoznati.

Svakom telu je dodeljen broj, a rođaci su stajali blizu ekrana i gledali kako se fotografije menjaju, tražeći detalje poput odeće za tragove.

Mnogi ljudi su rekli da su proveli dane na očajničkim putovanjima iz susednih država, putujući u više vozova, autobusa ili iznajmljenih automobila da bi identifikovali i preuzeli tela, što je proces koji se protegao u treći dan.

Do sada je identifikovano samo 45 tela, a 33 su predata rođacima, rekao je Maiur Sooriavanshi, administrator koji je nadgledao proces identifikacije u bolnici u glavnom gradu države Odiša, oko 200 kilometara (125 milja) južno od mesto železničke nesreće u Balasoreu.

"Ovo je prvi put da sam se suočio sa nečim ovakvim“, rekao je dr Utkal Kešari Suna, stariji specijalizant u bolnici Bubanešvar. „Bilo je to veoma teško iskustvo. Ja sam na forenzici, tako da sam navikao da se bavim leševima, ali ništa ovako", rekao je on, stojeći u mrtvačnici, gde je vazduh bio gust od mirisa mrtvih.

"To je užasno. Prošlo je i vreme, toliko tela je počelo da se raspada, pa ih je sve teže identifikovati", rekao je on.

Foto: Tanjug/AP/Rafiq Maqbool
Foto: Tanjug/AP/Rafiq Maqbool

Upendra Ram je u nedelju započeo potragu za svojim sinom Retulom Ramom nakon što je prešao oko 850 kilometara (520 milja) od susedne države Bihar.

Celodnevno putovanje iznajmljenim automobilom, koje ga je koštalo 35.000 rupija (423 dolara), bilo je iscrpljujuće za Rema. Retul, 17, je bio na putu za Čenaj da nađe posao, rekao je Ram.

Nakon što je proveo sate gledajući fotografije mrtvih, Ram je u ponedeljak oko podneva identifikovao svog sina.

"Samo želim da uzmem leš i da se vratim kući. Bio je jako dobar sin", rekao je Ram i dodao da je Retul napustio školu da bi zaradio novac za porodicu.

"Moja supruga i ćerka ne mogu da prestanu da plaču kod kuće. Traže da brzo vratim telo", rekao je on, brišući suze iz očiju crvenim šalom koji je vezao oko glave.

Nesreća u petak bila je jedna od najgorih železničkih katastrofa u istoriji Indije. Istražitelji su rekli da je kvar signalizacije mogao biti uzrok katastrofe, u kojoj je putnički voz udario u teretni voz, iskočivši iz šina pre nego što ga je udario drugi putnički voz koji je išao u suprotnom smeru na paralelnom koloseku.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu