Gotovo je? Vojska se povlači

Francuska je najavila da će u narednih nekoliko meseci dodatno smanjiti svoje prisustvo u Africi i da će narediti povlačenje nekoliko stotina vojnika.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Kako prenosi Mond, smanjenje će se pre svega odnositi na bazu u Abidžanu u Obali Slonovače, zatim u Senegalu i Gabonu.

Kada je reč o francuskim bazama, jedina zemlja koja će zadržati trenutni broj vojnika je Džibuti, gde će ostati 1.500 francuskih vojnika.

"Naredba o povlačenju trupa trebalo bi da bude prvi konkretan korak predsednika Emanuela Makrona nakon govora o situaciji u Africi. U skladu sa završetkom operacije Barkhane u regionu Sahela, nakon 10 godina prisustva u Maliju, Francuska želi nastaviti aktivnosti povlačenja trupa iz Afrike“, piše francuski list.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je početkom marta, tokom posete zemljama Centralne Afrike, izjavio da je era „Frankafrika” zvanično završena i da je uloga ove zemlje u Africi neutralna.

"Era Frankafrike je odavno prošla i ponekad imam osećaj da se mentaliteti ne razvijaju istim tempom. Vidim da se Francuskoj i dalje pripisuju namere koje ona odavno nije imala", rekao je Makron.

On je naglasio da Francuska ima mnogo neutralniji stav u Gabonu, kao i u drugim zemljama, nego ranije.

"U Gabonu, kao i drugde, Francuska je neutralan sagovornik koji razgovara sa svima i čija je uloga da se ne meša u unutrašnja politička pitanja“, rekao je prvi čovek Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu