Vašington ima plan: Uključite ih u NATO

Komitet američkog Kongresa preporučio je uključivanje Indije u "NATO Plus" kako bi se dodatno podstakla globalna odbrambena saradnja.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

13:03

Vašington ima plan: Uključite ih u NATO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Ovaj potez dolazi nekoliko dana uoči zakazane posete indijskog premijera Narendre Modija Vašingtonu 22. juna. Nastoji da garantuje teritorijalni integritet država članica tako što će podržavati jedna drugu u slučaju direktnog napada.

NATO Plus je odbrambeno orijentisana grupa koju predvode SAD i koja se sastoji od svih članica NATO-a i pet drugih nacija, uključujući Australiju, Japan, Izrael, Novi Zeland i Južnu Koreju.

Izborna komisija Predstavničkog doma za strateško nadmetanje između SAD i Komunističke partije Kine izjavila je da bi uključivanje Nju Delhija omogućilo besprekornu razmenu obaveštajnih podataka među svim članovima.

To bi takođe pomoglo Indiji da brže i lakše pristupi najnovijoj tehnologiji za svoju vojsku.

"Uključivanje Indije u NATO Plus bezbednosne aranžmane bi se nadovezalo na blisko partnerstvo SAD i Indije u cilju jačanja globalne bezbednosti i odvraćanja agresije KPK širom Indo-pacifičkog regiona“, objasnio je komitet.

Širenje NATO smatra se strateškim potezom za dalje osiguranje bezbednosti nacija pod pritiskom Kine, uključujući Tajvan i Indiju.

Takođe šalje poruku Pekingu o jačanju saveza među njegovim konkurentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: