Prvi put upotrebljeno novo, moćno oružje; U Rusiji je nastala opšta panika VIDEO

Kremlj objavio da je vanredno obraćanje Putina koje je emitovano na nekoliko radijskih i TV stanica bilo lažno, kao i da je reč o hakerskoj podvali.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 06.06.2023.

11:52

Prvi put upotrebljeno novo, moćno oružje; U Rusiji je nastala opšta panika VIDEO
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Lažni” Putin, ili veštački generisan glas ruskog predsednika Vladimira Putina proglasio je “Vanredno stanje u regionima Belgorod, Voronjež i Rostov, zbog pretnji napada ukrajinskih snaga.

Kako prenosi Jutarnji list, lažni Putin tako je poručio stanovnicima da se evakuišu iz svojih domova i utočište potraže u drugim delovima Rusije, koji su dublje u Rusiji, piše Njuzvik.

Radio Mir, jedna od hakovanih stanica, izvestila je da je incident trajao oko 40 minuta. U međuvremenu su društvenim mrežama počeli da se šir isečci TV prenosa Putinovog lažnog obraćanja. Međutim, za sada niko nije preuzeo odgovornost za hakerski napad.

Da je reč o podvali, potvrdio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev Post je preneo vest, navodeći da su vlasti Belgoroda poručile da je reč o “dip fejku” ili dubokoj prevari, te da je lažna poruka trebalo da poseje paniku među stanovnicima Belgoroda.

“Lažne objave koje navodno dolaze od stvarnih osoba sve su veći rizik u svetu koji je pod uticajem veštačke inteligencije. U ratnoj propagandi, ‘dip fejk’ se isporučuje na uverljiv način radi vojnog ili političkog dejstva, i može biti vrlo uverljiv”, izjavio je Filip Ingram, bivši britanski vojni obaveštajac za Politico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: