Posvađali se Nemci

Porast popularnosti nemačke desničarske, populističke partije AfD izazvao je razdor i uzajamne optužbe među nemačkim strankama.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.06.2023.

10:49

Posvađali se Nemci
Foto: Shutterstok/canadastock

Opoziciona CDU optužuje nemačku koalicionu vladu (SPD, Zeleni, FDP) za uspon desničara, ali kancelar Olaf Šolc odbacuje te tvrdnje i ukazuje da takve desničarske tendencije postoje i u drugim zemljama, navodi Dojče Vele.

Alternativa za Nemačku (AfD) se, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, popela na drugo mesto po popularnosti i skoro se izjednačila sa vladajućim Socijaldemokratama (SPD).

Ovakav uspeh AfD je dugo bio nezamisliv, međutim, kada bi se sada raspisali parlamentarni izbori ta stranka bi dobila 18 odsto glasova, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje svakoga meseca sprovodi institut Infratest-dimap za javni servis ARD.

Predsednik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc tvrdi da je za uspeh desničarske AfD kriva vlada.

"Da imamo vladu koja dobro radi AfD ne bi bila na 18 odsto. Gradjani Nemačke su siti takve vlasti i zato sada sebi daju oduška na ovaj način", izjavio je Merc na televiziji ZDF i uputio posebne kritike stranci Zeleni.

Ipak, Merc je poručio da neće saradjivati sa AfD koju je nazvao antisemitskom strankom, neprijateljski nastrojenom prema strancima.

"Sve dok sam ja predsednik CDU, neće biti nikakve saradnje s tom strankom", rekao je Merc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: