Orbanova zemlja "uzvraća udarac"; "Ponizili su nas"

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto govorio je medijima u ovoj zemlji o tome da li ta zemlja planira da odobri ulazak Švedske u NATO u budućnosti.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA/VASSIL DONEV
EPA/VASSIL DONEV

Sijarto je razgovarao i sa novim ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, a jedna od tema razgovora bilo je članstvo Švedske u NATO, s obzirom na to da su Mađarska i Turska poslednje zemlje koje nisu ratifikovale članstvo ove zemlje u vojno-političkom savezu.

Nakon sastanka, Sijarto je govorio o detaljima razgovora, a posebno se osvrnuo na temu ulaska Švedske u NATO.

"Bilo bi lepo da smo to do sada mogli da uradimo. To bi značilo da poslednjih godina švedski političari ne bi davali izjave bez poštovanja i svakakve neosnovane optužbe na račun Mađarske", rekao je Sijarto.

On je rekao i da su švedski političari na ponižavajući način govorili o mađarskom narodu.

"Dovođenje u pitanje kvaliteta mađarske demokratije znači i dovođenje u pitanje zrelosti mađarskog naroda i da li on može sam da odlučuje o svojoj budućosti", rekao je mađarski šef diplomatije.

Ističe i da su izjave švedskih političara prema Mađarskoj nečasne.

"Da nije bilo ovih nepoštenih izjava švedskih političara, parlament bi lakše doneo odluku o glasanju. Zato će poslanici razmotriti kada će se na dnevni red naći glasanje o ratifikaciji članstva Švedske u NATO, ali će se glasati o ratifikaciji članstva Švedske", zaključio je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu