U jeku američkih vojnih vežbi, pojavili se ruski i kineski ratni avioni

Ruski i kineski ratni avioni zajednički su danas patrolirali iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

09:11

U jeku američkih vojnih vežbi, pojavili se ruski i kineski ratni avioni
Tanjug/U.S. Navy via AP

To je bio šesti put od 2019. godine, u trenutku održavanja većih vojnih manevara SAD i njihovih saveznika u Azijsko-pacifičkom regionu.

Patrola je deo godišnjeg plana saradnje dve vojske, saopštilo je danas kinesko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Prilikom poslednje zajedničke vazdušne patrole Kine i Rusije, u novembru, Južna Koreja je podigla borbene avione nakon što su kineski bombarderi H-6K i ruski bombarderi TU-95, kao i avioni SU-35, ušli u njenu zonu protivvazdušne odbrane.

Japan je tada takođe podigao avione nakon što su kineski bombarderi i dva ruska drona nadletali Japansko more u njegovoj zoni protivvazdušne odbrane, što je oblast u kojoj države zahtevaju da strane letelice preduzmu posebne korake da bi se identifikovale, navodi Rojters.

Od prošle nedelje, obalske straže SAD, Japana i Filipina održavaju prvu trilateralnu pomorsku vežbu u Južnom kineskom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: