Rusi lažu, kaže Rus; "Pa to je naučna fantastika..."

Osnivač i vođa ruske grupe plaćenika “Vagner” Jevgenij Prigožin odbacio tvrdnje ruskog ministarstva odbrane da je odbijen ukrajinski kontranapad.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

09:15

Rusi lažu, kaže Rus;
Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

Naime, u ponedeljak je rusko ministarstvo odbrane na čijem je čelu Sergej Šojgu, saopštilo da je osujećena velika ofanzivu Ukrajine u Donjecku, kao i da su ruske snage uništile ukrajinsku vojnu opremu, nanevši im ogromne gubitke u ljudstvu.

Rusko ministarstvo odbrane je još saopštilo da su njihove snage odbile drugu veliku ofanzivu Ukrajine u dva dana, uništivši, između ostalog, osam borbenih tenkova “Leopard”, koje su Ukrajini isporučili zapadni saveznici, ali i 109 oklopnih vozila.

Takođe je navedeno da su ukupni ukrajinski gubici iznosili 1.500 vojnika. Iz Kijeva nije bilo komentara o ruskim navodima, a agencija Rojters nije uspela da proveri verodostojnost tih podataka.

Ali, Prigožin, čije jedinice su mesecima ratovale u Bahmutu u najkrvavijoj bici od početka rata u Ukrajini, smatra da navodi Šojguovog ministarstva jednostavno nisu tačni.

"Za ubijanje toliko ljudi treba dnevno osvojiti 150 kilometara ", rekao je on na Telegram kanalu njegove službe za medije. "Stoga verujem da je ovo jednostavno divlja i apsurdna naučna fantastika", rekao je Prigožin. "Sabiranje brojki koje je dostavilo ministarstvo impliciralo bi da smo već pet puta uništili celu planetu", dodao je sarkastično.

Treba napomenuti, međutim, da se Prigožin u poslednje vreme često sukobljava s moskovskom odbrambenim vrhom oko vođenja ruske vojske, odnosno rata u Ukrajini i, kako kaže, nedvosmislene podrške koju Kremlj pruža “Vagnerovim” vojnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: