Tramp dobio konkurenciju: Majk Pens ozvaničio predsedničku kandidaturu

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens podneo je u ponedeljak dokumente da se kandiduje za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Izvor: VOA/AP

Utorak, 06.06.2023.

08:30

Tramp dobio konkurenciju: Majk Pens ozvaničio predsedničku kandidaturu
Foto: Profimedia

Time je i formalno postao rival bivšem predsedniku Donaldu Trampu, samo dve godine nakon što je njihov mandat u Beloj kući okončan nemirima na Kapitol Hilu, tokom kojih je Pens bio primoran da se krije.

Pens, 48. potpredsednik SAD, zvanično će pokrenuti kampanju u sredu objavljivanjem video snimka i mitinga u Des Moinesu, Ajova, na svoj 64. rođendan, preneo je AP, pozivajući se na izvore upoznate sa njegovim planovima. Pens je svoju kandidaturu ozvaničio podnošenjem dokumenata Federalnoj izbornoj komisiji.

Tramp trenutno vodi ranu trku za republikansku nominaciju, dok je guverner Floride Ron Desantis drugi prema anketama. Pristalice Pensa vide kao pouzdanog konzervativca koji podržava politiku prethodne administracije, ali bez stalnog haosa.

Pens je snažan protivnik prava na abortus i podržava nacionalnu zabranu, i protivi se pravima transrodnih osoba u školama. Takođe se zalaže za izmene federalnih programa, programa socijalnog osiguranja i Medicare – čemu se protive i Tramp i Desantis. Bivši potpredsednik kritikovao je i guvernera Floride zbog spora sa kompanijom "Dizni".

On je takođe rekao da bi SAD trebalo da pruže veću podršku Ukrajini protiv ruske agresije, dok je kritikovao partijske kolege koji nisu spremni da se suprotstave ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Pens, koji sebe opisuje kao "hrišćanin, konzervativac i republikanac", proveo je mesece pripremajući se za trku i organizovao skupove u primarnim državama kao što su Ajova, Južna Karolina i Nju Hempšir. Takođe je posetio crkve, držao govore i susreo se sa donatorima.

Pre nego što ga je Tramp izabrao za svog potpredsedničkog kandidata 2016. godine, bio je kongresmen i guverner Indijane.

Kao potpredsednik, bio je lojalan Trampu sve do napada na Kongres 6. januara 2021, tokom kojeg je tadašnji predsednik pokušao da ubedi svoje pristalice da Pens ima pravo da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. .

Trampove pristalice su 6. januara upale u zgradu Kongresa, podstaknute lažima bivšeg predsednika da su izbori pokradeni. Mnogi su skandirali "obesi Majka Pensa", dok su se on, njegovi saradnici i porodica skrivali.

Pens je Trampove poteze nazvao opasnim, optužio ga da je ugrozio svoju porodicu "i sve na Kapitol Hilu tog dana" i rekao da je zemlji potrebna nova vrsta vođstva na izborima 2024. godine.

"Mislim da ćemo imati bolji izbor. Amerikanci žele povratak politici Tramp-Pensove administracije, ali žele lidere koji više podržavaju karakter američkog naroda", rekao je Pens nedavno za AP.

Bivši potpredsednik se, međutim, opirao naporima da svedoči o Trampovim potezima 6. januara i uoči napada, iako je na kraju svedočio pred velikom porotom.

Pens se objavom kandidature pridružio velikom broju republikanskih kandidata – pored Trampa i Desantisa, kandidovali su se i bivša ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, senator Južne Karoline Tim Skot, preduzetnik Vivek Ramsvami, bivši guverner Arkanzasa Ejs Hačinson. Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi objaviće svoju kandidaturu u utorak, a guverner Severne Dakote Dag Burgam u sredu.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: