Herson je u opasnosti: Zašto je uništena brana toliko važna

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode.

Izvor: index.hr

Utorak, 06.06.2023.

08:15

Herson je u opasnosti: Zašto je uništena brana toliko važna
EPA-EFE OLEG PETRASYUK/Ilustracija

Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.

Veliki rezervoar drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u Juti. Pucanje brane moglo bi poslati zid vode koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

Voda iz rezervoara snadbeva Krimsko poluostrvo na jugu - koji je Rusija anektirala 2014. godine - kao i nuklearnu elektranu Zaporožja - najveću u Europi - na severu.

Takođe pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Takođe bi uništilo sistem kanala koji navodnjava veliki deo južne Ukrajine, uključujući Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: