Teške optužbe: Američki ambasador upravljao Haitijem, a došao na Balkan da izazove Majdan

Sjedinjene Američke Države će pokušati da organizuju u Bugarskoj Majdan, smatra lider opozicione partije "Preporod" Kostadin Kostadinov.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

07:35

Teške optužbe: Američki ambasador upravljao Haitijem, a došao na Balkan da izazove Majdan
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Veruje da Vašington nije slučajno imenovao Keneta Mertena za novog šefa svoje diplomatske misije u Bugarskoj, jer je on, dok je bio u Haitiju, direktno upravljao tom zemljom.

"Taj ambasador sada u Bugarskoj priprema ili neku vrstu Majdana ili teren na kome će da se obračuna sa opozicijom. Nadam se da do toga neće doći. Međutim, uveren sam da ako to žele da urade, oni će uraditi. Reći ću još nešto - oni će želeti da se obračunaju sa nama i opozicijom, odnosno sa partijom ‘Preporod’, jer druge opozicije za sada nema", rekao je on.

Kostadinov je podsetio na nedavni skandal u kome je učestvovao bivši premijer Bugarske Kiril Petkov, a koji se odnosi na objavljen snimak sa sednice njegove partije "Nastavićemo promene" u kome je sa najbližim saradnikom Asenom Vasiljevom govorio o reformi specijalnih službi.

Govorili su o novim načelnicima čije je imenovanje „usaglašeno sa ambasadama“, ali se na snmku ne čuje da li je reč o jednoj ambasadi ili ambasadama.

Prema mišljenju političara, reč je o američkoj ambasadi. On se nada da neće doći do situacije koja je bila u Ukrajini 2014. godine kada su snajperisti pucali na specijalnu jedinicu "Berkut".

Partija "Preporod" koju protivnici, uključujući i Petkova, smatraju posrednikom ruskih interesa u Bugarskoj, mnogo puta je izrazila zabrinutost da SAD nameravaju da uvuku zemlju u rat sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: